Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στο Ναό μας τόσο τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, επί τη μνήμη των αγίων και θαματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού όσο και την Τετάρτη 03 Νοεμβρίου, επί τη μνήμη της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, απότμημα των οποίων φυλάσσεται στον άγιο Νικόλαο.
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021
Ευχέλαιο
Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου και ώρα 16.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου «εις Κοπάνους», όπως την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, το ιερό μυστήριο του Ευχελαίου.
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
Η σκέπη της Παναγίας και η σκέπη της Εκκλησίας
Η απροϋπόθετη επιλογή της Μαρίας να υπακούσει στον λόγο του Θεού και να καταστεί Θεοτόκος την καθιστά σύμβολο της ανθρώπινης συμμετοχής στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και αυτός είναι ο λόγος που οι πιστοί όλων των εποχών τίμησαν την Παναγία όσο κανένα άλλο πρόσωπο από όσα αναφέρονται μέσα στην Αγία Γραφή.
Ο Θεός έσωσε τον κόσμο, αυτό όμως δεν έγινε μόνο με τη δύναμη του Θεού, αλλά και με τη συνεργασία των ανθρώπων στο πρόσωπο της Μαρίας. Έτσι, η Μαρία έγινε μητέρα όχι μόνον του Χριστού, αλλά και του νέου λαού του Θεού, των χριστιανών. Είναι η μητέρα της Εκκλησίας και γι’ αυτό αποδίδονται σ’ αυτήν όλα τα χαρακτηριστικά που έχει και η Εκκλησία.
Μέσα στην Εκκλησία και για χάρη της Εκκλησίας ανταποκρίνεται ο Θεός στις παρακλήσεις των ανθρώπων. Η εικόνα της Παναγίας, λοιπόν, που κρατάει τον Χριστό στην αγκαλιά της είναι η εικόνα της Εκκλησίας, είναι η εικόνα όλων των χριστιανών...
Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
Τῶν σεπτῶν σου λειψάνων...
Τῶν σεπτῶν σου λειψάνων τὴν ἐκ τάφου ἀνάδειξιν, τῶν Ἰωαννίνων ἡ πόλις, Νεομάρτυς Γεώργιε, τιμᾷ ἐν ἑορτῇ πνευματικῇ, προστάτην κεκτημένη σε θερμόν· ἐξ αὐτῶν ἰαμάτων τὰς δωρεάς, καρποῦται ἀνακράζουσα· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι λαμπρῶς, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Πενήντα χρόνια μετά...
26 Οκτωβρίου 1971: Η Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του πολιούχου μας Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος...
«Τα ανακομιζόμενα ως άνθη εαρινά οστά του μάρτυρος ο Πρωτοσύγκελος -ο σημερινός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος- παρέδιδε στους παρεστώτας εν κατανύξει αρχιερείς, οι οποίοι τα παρέδιδαν στον Ιωαννίνων Σεραφείμ. Ο οικείος Μητροπολίτης ένδακρυς παρελάμβανε αυτά…
Βαθεία συγκίνηση προκλήθηκε, όταν ο Πρωτοσύγκελος ανεκόμισε με φόβο και ευλάβεια την τιμία κάρα του αγίου, την οποία, αφού ασπάστηκε εν συντριβή, παρέδωσε στον Μητροπολίτη του…».
Κ. Π. Βλάχος, «Βίος του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις» - Ιωάννινα 2000.
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Κυριακή Στ' Λουκά...
Ο πρώην δαιμονισμένος παρεκάλεσε τον Χριστό, από κει και μετά η ζωή του να συνδυαστεί μ’ Αυτόν. Και αυτόν τον συνδυασμό της ζωής του με τον Χριστό, αυτός ο πρώην δαιμονισμένος, τον φανταζόταν ως μια υπόθεση που χτίζεται με την τοπική εγγύτητα! «Να έρχομαι κοντά Σου, να είμαι διαρκώς δίπλα Σου και θα είμαι δικός Σου».
Όμως ούτε το «κοντά», ούτε το «δίπλα» φτιάχνουν την συγγένεια και το τι είναι «δικό Σου». Άλλα θέματα απαιτούνται. Την ψυχική απόσταση δεν την δημιουργούν τα χιλιόμετρα. Μπορεί κανείς να είναι χιλιόμετρα μακρυά απ’ τον άλλον, και να τον αγαπάει ιδιαίτερα. Μπορεί να κοιμάται στο ίδιο κρεββάτι, να ζει κάτω απ’ τα ίδια κεραμίδια, όπως λέμε, και να μη θέλει να δει ο ένας τον άλλον. Όχι μονάχα σε συζυγικές σχέσεις, αλλά και σε αδελφικές σχέσεις και σε συγγενικές σχέσεις. Ο Ιούδας ήταν όλη μέρα, κάθε μέρα, δίπλα στον Χριστό, για τρία χρόνια!!
Ο Χριστός τον βάζει κι αυτόν, τον πρώην δαιμονισμένο, στη σωστή βάση και του λέει: «Όχι, δεν θα έρθεις κοντά μου. Το αν κατάλαβες ή όχι το τι έγινε, και πόσο με ακολουθείς, θα φανεί στον ιδιωτικό σου χώρο. Γύρνα στο σπίτι σου και διηγήσου στους συγγενείς σου όσα έκανε για σένα ο Θεός».
Από δω και μετά ξεκινά ένα άλλο μυστήριο. Τι σημαίνει «διηγήσου τους»; Πες τους ένα όμορφο εκπληκτικό παραμύθι; Περίγραψε με λόγια, αυτά που σου συνέβησαν; Προφανώς μια διήγηση χρειάζεται, αλλά τα πράγματα δεν εξαντλούνται σε μια διήγηση. Όταν ο Χριστός τού λέει: «Γύρνα στο σπίτι σου και διηγήσου ‘ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεός’» δεν εννοεί να το περιγράψει φραστικά, εννοεί να το αφηγηθεί αλλιώτικα! Πώς αλλιώτικα; Με τον τρόπο ζωής, όχι με τα λόγια απλώς. Με το κλίμα και την ατμόσφαιρα, που δημιουργούμε. Όπως πρέπει να περιγράψω τον κόσμο του Θεού εγώ, εσείς, ο καθένας μας, όταν θα φύγουμε από δω και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Θα πρέπει εκεί στο σπίτι μας να αφηγηθούμε τι έκανε για μας, εδώ στη σύναξή μας, ο Θεός. Από τι μας απάλλαξε; Σε τι μας βοήθησε; Τι αλλοίωση καλή συνέβη στη ζωή μας; Πώς πάψαμε να είμαστε γυμνοί, φρικαλέοι και τρομακτικοί για τους άλλους; Πώς καταλάβαμε ότι τα συμφέροντά μας δεν είναι στο επίπεδο το υλικό, το «γουρουνίσιο», όπως έκαναν αυτοί εκεί οι χωρικοί;
Αρχιμ. Θεοδόσιος Μαρτζούχος
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
Η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του αγ. Ιακώβου
αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη
Όπως διαβάζουμε στο ιερό κείμενο των Πράξεων των Αποστόλων, μετά την ημέρα της Πεντηκοστής και την επιφοίτηση του αγίου Πνεύματος, οι πρώτοι χριστιανοί συγκεντρώνονταν καθημερινώς “προσκαρτεροῦντες τῇ διδαχῇ τῶν ἀποστόλων καί τῇ κοινωνίᾳ καί τῇ κλάσει τοῦ ἄρτου καί ταῖς προσευχαῖς”(Πρξ. β΄, 42), δηλαδή συγκεντρώνονταν όλοι μαζί σε έναν τόπο, συγκροτούνταν σε σώμα, δηλαδή σε Εκκλησία, και θυμούνταν τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο Κύριος. Η σπουδαιότερη εντολή του Κυρίου ήταν -και είναι- να είμαστε ενωμένοι μαζί του με τον μοναδικό τρόπο της μυστηριακής μετοχής μας στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Κάθε φορά που οι χριστιανοί τελούσαν τη θεία Λειτουργία μνημόνευαν του λόγου “Λάβετε, φάγετε, τοῦτό μού ἐστι τό σῶμα... Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες, τοῦτό ἐστι τό αἷμά μου...”.
Γύρω από αυτές τις τρεις προστακτικές, το “Λάβετε”, το “Φάγετε” και το “Πίετε”, περιδινάται ολόκληρη η χριστιανική ζωή. Οι απόστολοι και οι άμεσοι διάδοχοί τους, οι αποστολικοί πατέρες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη όπου περιόδευσαν για να κηρύξουν το ευαγγέλιο της αναστάσεως, ίδρυσαν τις κατά τόπους Εκκλησίες, όπως στην Αλεξάνδρεια, στην Αντιόχεια, στη Σμύρνη, στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη, στην Αιθιοπία, στην Ινδία και αλλού. Οι επίσκοποι και οι ιερείς αυτών των χριστιανικών κοινοτήτων τελούσαν τη θεία Λειτουργία, η οποία στην αρχική της μορφή ήταν απλώς το ανάγνωσμα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, η διδασκαλία και τέλος η μετάληψη του Σώματος και του Αίματος, αφού πρώτα ευλογούσαν τον άρτο και τον οίνο με τα προαναφερθέντα λόγια του Κυρίου.
Με την πάροδο όμως του χρόνου και μέχρι τον 6ο αιώνα κάθε τοπική Εκκλησία εμπλούτιζε τη θεία Λειτουργία με ψαλμούς, ύμνους και ευχές, με αποτέλεσμα κάθε τοπική Εκκλησία να διαμορφώσει και να αναπτύξει ένα τοπικό λειτουργικό τυπικό, όπως των Ιεροσολύμων, της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως.
Τον 7ο αιώνα η μεγάλη δοκιμασία των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής από την εισβολή της ισλαμικής θρησκευτικής βίας, έφερε και την παρακμή τους, τη μετατόπιση των χριστιανικών πληθυσμών, τη διάλυση της εν γένει εκκλησιαστικής ζωής, τη σύμπτυξη των λατρευτικών λειτουργικών παραδόσεων και την εξάρτησή τους από το ελεύθερο ιερό κέντρο της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία καθίσταται πλέον η προστάτιδα των καταδυναστευομένων τοπικών Εκκλησιών.
Ήδη τον 12ο αιώνα έχει επικρατήσει έναντι κάθε άλλου λειτουργικού τυπικού, αυτό της Πρωτευούσης, δηλαδή η θεία Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Όμως οι κατά τόπους Εκκλησίες διατήρησαν την ανάμνηση των πρωτοχριστιανικών Λειτουργιών τους και τις τελούσαν κατά την εορτή του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας που φέρεται να τις συνέγραψε, όπως του αποστόλου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια ή κατά την εορτή του συγγραφέως κάποιας επαρχιακής θείας Λειτουργίας, όπως του αγίου Ιακώβου στα Ιεροσόλυμα.
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ἀγαπητοὶ ἀδελφοί,
Τὴν προσεχῆ Τρίτη, 26 Ὀκτωβρίου, ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὴν ἀνακομιδὴ τῶν Σεπτῶν Λειψάνων τοῦ Νεομάρτυρος Ἁγίου Γεωργίου, τοῦ ἐν Ἰωαννίνοις ἀθλήσαντος, Πολιούχου τῶν Ἰωαννίνων.
Γιὰ νὰ τηρηθοῦν τὰ μέτρα προστασίας ὅπως ἰσχύουν, νὰ ὑπάρχουν οἱ δέουσες ἀποστάσεις ἐντὸς καὶ ἐκτὸς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, ἀλλὰ καὶ γιὰ νὰ μπορέσει τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ συμμετάσχει στὶς πανηγυρικὲς ἀκολουθίες χωρὶς συνωστισμό, θὰ τελεστοῦν περισσότερες ἀκολουθίες σύμφωνα μὲ τὸ ἀκόλουθο πρόγραμμα:
Δευτέρα 25 Ὀκτωβρίου
===Στὸν Σεπτὸ Οἶκο τοῦ Νεομάρτυρος===
07:00 Ὄρθρος καὶ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία
===Στὸν Προσκυνηματικὸ Ἱερὸ Ναὸ===
16:00 Μικρὸς Ἐσπερινὸς & Ἱερὰ Παράκληση
18:00 Μέγας Ἀρχιερατικὸς Πανηγυρικὸς Ἐσπερινός, χοροστα-τοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
21:00 Ἱερὰ Ἀγρυπνία (Ὄρθρος-Θεία Λειτουργία)
Τρίτη 26 Ὀκτωβρίου
07:00 Ὄρθρος καὶ Δισαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης & Τυρνάβου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ καὶ συλλειτουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἰωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟΥ.
18:00 Μεθέορτος Ἐσπερινὸς & Ἱερὰ Παράκληση.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως