Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«Το χέρι του Αγίου Γρηγορίου»«Στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων υπάρχουν πολλά άγια λείψανα. Το γνωστότερον πάντων είναι η δεξιά του Γρηγορίου του Θεολόγου. Αυτό είναι ξακουστόν και θαυμαστόν, όλος ο κόσμος το ξεύρει στα Γιάννινα και στα πέριξ.
Δεν παρήρχετο εβδομάς χωρίς να μη απαντήση τις καθ’ οδόν τον Παπαζήσην με ένα μικρόν κουβούκλιον υπό μάλης. Εκουβαλούσε το χέρι του Αγίου Γρηγορίου εις κάποιον ασθενή…
Ο Παπαζήσης έλεγε πως για να θαυματουργήσει του αγίου το χέρι έπρεπε να κοιμηθεί τρεις νύχτες στο δωμάτιον του ασθενούς…Περί της ιαματικής δυνάμεως του αγίου λείψανου, αμφιβολία δεν επιτρέπεται, αφού είναι γνήσιον και αληθινόν. Εκτός ότι θα απεσυντίθετο και δεν θα διετηρείτο επί τόσους αιώνας, αν δεν ανήκεν εις άνθρωπον όστις αγίασεν, αλλά ευρίσκεται και γραμμένον επί της αργυράς λαβής ήτις το περικλείει προς την άρθρωσιν που είναι κομμένο. Εκεί επάνω είναι γεγλυμένα εις γραφή αρχαΐζουσα, βυζαντινήν, αυτή εστίν η δεξιά του ιεράρχου Γρηγορίου του Θεολόγου και φωστήρος
Εγώ αυτό το είδα και το γνωρίζω. Είναι κατάμαυρον, ίσως εκ της πολυκαιρίας και όλως οστεώδες… Ευρίσκεται δε εις την κίνησιν της ευλογιάς ωσεί ο μέγας φωστήρ της Εκκλησίας ήθελε να επεκτείνει και επί των μεταγενεστέρων το βάλσαμον της ιεράς αντιλήψεώς του…».

Αποσπάσματα από το διήγημα του Κωνσταντίνου Τ. Καζαντζή «Το χέρι του Αγίου Γρηγορίου».
Έκδοση: Ιεράς Μονής Ελεούσης Νήσου Ιωαννίνων, 1999.
Σειρά: «Μνημοσύνη». Εξαντλημένο.

Υ. γ.
Διαβάστε ολόκληρο το διήγημα, τη μοναδική γραπτή μαρτυρία για το πως έφτασε το χέρι του Αγίου Γρηγορίου στο Ναό μας, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου