Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Το επίσημο πρόγραμμα για τα «Ελευθέρια» της πόλης των ΙωαννίνωνΜε τον 19ο Μπιζάνιο Δρόμο ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου (εκκίνηση στις 11 π.μ. από το Μπιζάνι) θα ξεκινήσει το φετινό επίσημο πρόγραμμα για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα μ’ αυτό, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30 θα γίνει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» ομιλία από τον Αλέκο Ράπτη, ιστορικό ερευνητή με θέμα «Οι οχυρώσεις του Τουρκικού Στρατού και οι αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιωτικοί στα Γιάννενα του 1913». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί  επίσκεψη στα οχυρά Μπιζανίου όπου θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση. Στις 11.15 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, και θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου. Παράλληλα, στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσσας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, ώρα 09.30 θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11.00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, ενώ στις 12.15 θα λάβει χώρα η καθιερωμένη τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών, που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτη», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στις 13.00 θα γίνουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων». Η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών θα γίνει στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στις 19:00. Περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ομιλία από την Ελένη Κουρμαντζή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου με θέμα την «Ελληνική Νομαρχία» και μουσική εκδήλωση με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών. Στις 20.30 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του συλλέκτη Χρήστου Μοσχανδρέου με τίτλο «Τρεις γενιές ζωγραφική» στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 07.00 το πρόγραμμα έχει εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας. Στις 10.30 θα γίνει δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα γίνει δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου και στις 12.00 θα λάβει χώρα η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, ώρα  15.00 θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας αγάπης μεταξύ της Μικτής ΕΠΣ Ηπείρου και της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων στο  Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες». Τη διοργάνωση έχουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Μητρόπολη Ιωαννίνων και η ΕΠΣΗΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου