Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Μύριζαν φρέσκο ασβέστη οι πέτρες...

Μου ‘στειλε πριν από λίγο ο Τάσης αυτές τις φωτογραφίες απ’ το ‘ξωκλήσι τ’ Αγίου Σάββα στη Φολέγανδρο. Τέτοια μέρα, τριάντα κάτι χρόνια πριν, στεκόμουνα σ’ αυτή τη θέση κι αυτή την εικόνα είχα δει, το σκοτεινό παράθυρο με τα κεριά, έργο μονάχο του στον τοίχο. Μ’ αυτή τη μνήμη ζωγράφισα ύστερα τα έργα με τις φλόγες και τα κεριά. Μύριζαν φρέσκο ασβέστη οι πέτρες, θυμάρι η γη κι όλο τριγύρω θάλασσα. Φιλοξενούμενος τότε του Γιάννη Παρασκευάδη και της Ελένης Μπεχράκη στην Αλυσιδερή, πλάι στο Καραβοστάσι. Το ‘κλησάκι μικρό, μονόχωρο, στο πουθενά έξω απ’ τη Χώρα προς την Άνω Μεριά, είχανε πάει από νωρίς η Ελένη με τη μάνα της να το παστρέψουνε για τη γιορτή του, το ‘χαν δικό τους και το φρόντιζαν, εγώ με τον Γιάννη ανεβαίναμε αργότερα χαζολογώντας, έγερνε ο ήλιος να βουτήξει πέρα απ’ το φρυγανισμένο τοπίο του νησιού, κι εκεί όπως περπατούσαμε έσκυψε μια στιγμή κι έπιασε ένα σκονισμένο ξερόχορτο μικρό, το ‘τριψε στα δάχτυλα, ευώδιασε ένα άρωμα σεμνό, δεσποινοβότανο, και μου ‘πε ένα ντόπιο τετράστιχο γι’ αυτό που το ‘χε μάθει απ’ την πεθερά του, την μητέρα της Ελένης: “το δεσποινοβοτανάκι κι ένα άλλο χορταράκι, αν δεν σκύψεις να τα πιάσεις, την αγάπη σου θα χάσεις”. Και ποιό είναι τ’ άλλο βότανο, τον ρώτησα. Εδώ είναι το μυστικό, μου λέει, αυτό καθένας πρέπει να το ‘βρει μόνος του. Ζωγράφος τρυφερός, γλυκύτατος ο Γιάννης, είχε γεμίσει ένα στρατσόχαρτο μικρούλια θυμαράκια τόσα δα, ζωγραφισμένα με χρωματιστά μολύβια, το ‘χα ζηλέψει κι ακόμα το θυμάμαι εκείνο το χαρτάκι, δεν θέλει πολλά ν’ αποδοθεί η ψυχή, το πρώτο βλέμμα, φτιαγμένο με το τίποτε, λίγο πρασινάκι θαμπό, λίγο ρόδινο μαβί, μια στάλα σκουρότερη στη ρίζα για σκιά, ίσα να σταθεί, ούτε προοπτική, τίποτα, μόνο η χωροταξία και το αίσθημα του γύρω τόπου, ανάλαφρα, λιτά και μυρωμένα.

Χρήστος Μποκόρος

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Χρήστος Γιανναράς...

 Από το Αλφαβητάρι της πίστης • Εκδόσεις Ίκαρος

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ένα δαιμονικό είδος πίστεως...

Υπάρχει ένα δαιμονικό είδος πίστεως, που δεν οδηγεί στη σωτηρία, διότι δεν περιέχει αγάπη. Είναι σκέτη πεποίθηση, ψυχρή, διανοητική και νεκρή. 

Αλλά εμείς προσβλέπουμε με πόθο στην πίστη που σώζει, και η πίστη αυτή, όπως εξηγεί ο απόστολος Παύλος, «ενεργείται δι’ αγάπης» (Γαλ. 5,6) και μας τοποθετεί σε ζωντανή και ζωηφόρο σχέση με τον Θεό.

ιερομ. Ζαχαρίας του Έσσεξ

Η αναζήτηση της τελειότητος...

Ναι, και εγώ επίσης το πήρα απόφαση ότι το μυστήριο των διαπροσωπικών σχέσεων θα παραμείνει για μένα άλυτο ως το τέλος των ημερών μου, τέλος που ήδη πλησιάζει. Έχει ενισχυθεί μέσα μου η συνείδηση ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι στον ένα ή στον άλλο βαθμό είμαστε τυφλοί. Βλέπουμε κάποιο μέρος της παγκόσμιας ζωής και βασιζόμαστε στις κρίσεις μας από τη "μερική" αυτή θεώρηση... 

Ως συνέπεια της χαρακτηριστικής σε όλους μας τυφλώσεως όλοι ανεξαιρέτως δεν κατανοούμε πότε πληγώνουμε τους άλλους, πότε καταστρέφουμε τη ζωή τους, πότε κρίνουμε γι' αυτούς σύμφωνα με την αντίδραση εκείνη που αποδείχθηκε συνέπεια ίσως κάποιας δικής μας ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι στη βάση της προσωπικής μας συνείδησης βρίσκεται η επιθυμία του αγαθού, η αναζήτηση της τελειότητος, και κινούμενοι από την βεβαιότητα για το δίκαιο της αναζητήσεώς μας τείνουμε αθεράπευτα να δικαιώνουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας. Και αυτό αποτελεί κοινή αρρώστια όλων μας. Από αυτό προέρχονται οι άλυτες συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο. Άλυτες γιατί ο καθένας δικαιώνει τον εαυτό του απορρίπτοντας τη δικαιοσύνη του άλλου που στέκεται απέναντί του.

Αρχιμ. Σωφρονίου Σαχάρωφ 

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Τις ημέρες εκείνες της Κοιμήσεως...

Τις ημέρες λοιπόν εκείνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθήσαν οι απόστολοι να φάνε όπως γίνεται για παρηγοριά κατά τη συνήθεια και τη στιγμή που κόβοντας τον άρτο επήγασι να προφέρουν το «Κύριε Ιησού Χριστέ, να είσαι πάντοτε βοηθός μας» ολάξαφνα τους φανερώθηκε αποπάνω τους η Παναγία λαμπροφορώντας ωσάν ήλιος και τους είπε· «Χαίρετε σεις, οπού μαζί σας είμαι όλες τις ημέρες»· κι όπως την είδαν έτσι ολοζώντανη βοώντας ακούστηκαν οι απόστολοι· «Παναγία Θεοτόκε, να είσαι πάντοτε βοηθός μας»· και την ώρα εκείνη αντιλήφτηκαν πως η Παναγία βρίσκεται στους ουρανούς μαζί με το Γιο της ζωντανή και ολόσωμη.

Ν. Καρούζος, 

fragmenta για την μάνα του Χριστού. 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Τὸ γλυκὺ φῶς τῶν κανδηλίων...

Ψυχὴν δὲν εἶχα συναντήσει. Γλυκὸς ζέφυρος ἐφύσα εἰς τοὺς πελωρίους πλατάνους, τριγύρω εἰς τὴν μεγάλην δίκρουνον βρύσιν, ὁποὺ ἐκελάρυζε τὰ νερά της στ᾿ αὐλάκια, τὸ ρέμα-ρέμα, τὸν κατήφορον. Ἔκαμα τὸν σταυρόν μου, ἔξωθεν τοῦ παραθύρου, εἰς τὸ γλυκὺ φῶς τῶν κανδηλίων, ὁποὺ ἔφεγγον ἐμπρὸς εἰς τὸν Χριστὸν καὶ τὴν Παναγίαν, καὶ τὸν Πρόδρομον, καὶ τὸν Προφήτην Ἠλίαν μὲ τὴν μάχαιραν καὶ μὲ τὴν μηλωτήν. Ἔψαλα «Ὁ ἔνσαρκος ἄγγελος». Ἐκάθισα ἐπὶ τῆς πεζούλας. Ἀγνάντευα, εἰς τὸ μελαγχολικὸν φῶς τῆς σελήνης, τὸ χωρίον μας, κάτασπρον, κτισμένον ἐπὶ δύο λόφων καὶ μεσαζούσης κοιλάδος, παραθαλάσσιον, καὶ τὸν λιμένα τὸν τρίκολπον μὲ τὰ τρυφερὰ νησάκια, ὁποὺ φαίνονται ὡς νὰ «ἐγκαινίζωνται» εἰς τὰ φωσφορίζοντα νερά...

Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης,
Ἡ Πεποικιλμένη.
 

Η ειρήνη της ψυχής...

«Οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πουθενά ευτυχία, γιατί επιχειρούν να ζήσουν χωρίς τον εαυτό τους. Αλλά όποιος χάσει τον εαυτό του, έχει χάσει την ευτυχία. Ευτυχία δεν είναι το ζάλισμα, πού δίνουν οι πολυμέριμνες ηδονές και απολαύσεις, αλλά η ειρήνη της ψυχής και η σιωπηλή αγαλλίαση της καρδιάς. 

Γι' αυτό είπε ο Χριστός: “Ουκ έρχεται η βασιλεία του Θεού μετά παρατηρήσεως. ουδέ ερούσιν, ιδού ώδε, ή ιδού εκεί. Ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί”».

Φώτης Κόντογλου

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Προσευχόμαστε αυτές τις ημέρες στην Παναγία...

Προσευχόμαστε αυτές τις ημέρες στην Παναγία, από κείμενα βαθιά τραυματισμένων και πληγωμένων ανθρώπων. Αρρώστων και εξουθενωμένων.

Λέμε την Μεγάλη Παράκληση της Παναγίας, αυτό το φοβερό κείμενο του Θεόδωρου Λάσκαρη, την σπαρακτική προσευχή ενός ανθρώπου που είχε επιληψία τον 11ο αιώνα. Νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε τι σήμαινε την εποχή εκείνη επιληψία εάν σήμερα παραμένει μια αρρώστια που την σιγοψιθυρίζουμε εάν δεν την κρατάμε μυστική.

Μα ποιοι περιμένατε να προσεύχονται στο Θεό;

Ποιοι περιμένατε να γράφουν για Εκείνον;

Ποιοι νομίζεται ότι γονατίζουν στο Μυστήριο που μας περιβάλει;

Τα ταλαιπωράκια της ζωής. Οι αναγκεμένοι. Αυτοί που κοιμήθηκαν στην κόλαση πολλές φορές γι αυτό ποθούν πλέον τον παράδεισο.

Τον Θεό τον πόθησαν εκείνοι που τους τυράννησαν αφάνταστα οι νύχτες.

Τον Θεό ζητάνε εκείνοι που από μικρά παιδιά παλεύουν να αντέξουν ακόμη μια μέρα.

Ξέρεις τι σημαίνει από μικρό παιδί να λες, «τα κατάφερα και σήμερα, είμαι ζωντανός. Αύριο έχει ο Θεός».

Τον Θεό τον λαχταρούν εκείνοι που χάθηκαν σε ξένες ζωές.

Που έπεσαν, λάθεψαν, αμάρτησαν, ράγισαν και πόνεσαν.

Με τον Χριστό μιλάνε οι έρημες καρδιές, οι κολασμένες ψυχές, οι μοναχικές σκιές.

Με τον Χριστό μιλάνε οι ψυχές που δεν ξέχασαν ποτέ, ότι όταν έκλεισαν όλες οι άλλες αγκαλιές η δική του ήταν ζεστή και ανοιχτή. Κι αυτό δεν μπορείς να το λησμονήσεις ποτέ.

Τι είναι όλη η ζωή μας;

Ένα «Κύριε βοήθησε με» και ένα «Χριστέ μου σε ευχαριστώ».

Τι είναι ο Δεκαπενταύγουστος;

Μια κραυγή.

Μια κραυγή για ότι χάσαμε και για ότι βρήκαμε. Για ότι απωλέσαμε και για ότι θα ξαναζήσουμε.

Παναγία μου σκέπασε με, κάνει τόση παγωνιά κι είναι ακόμη καλοκαίρι.

π. Λίβυος

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Τί ανάγκη άραγε να έχει η Παναγία από τα παρακάλια μας;

Τί ανάγκη άραγε να έχει η Παναγία από τα παρακάλια μας; Αφού είναι η Μάνα μας. Κι εμείς τα παιδιά της. Μία και μοναδική δουλειά έχει, και αυτή είναι να μας κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της. Να μας φροντίζει και να μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια, επειδή σε κάθε βηματισμό μας εκείνη απλά θα είναι εκεί για να συντρέξει. Για να επουλώσει τα τραύματα στις κακοτοπιές και να σφουγγίξει τα δάκρυα στις λύπες και στις στεναχώριες.

Μόνο έτσι η μάνα έχει λόγο ύπαρξης στη ζωή των παιδιών της. Για να είναι παρούσα, στις καλές και στις κακές μας στιγμές. Χωρίς προαπαιτούμενα, και ειδικές προϋποθέσεις. Μόνο για να μας αγαπά.  Και τότε εκείνα τα παιδιά, που θα μεγαλώσουν με τέτοια μάνα, θα περπατήσουν το δρόμο της δικής τους ζωής προσφέροντας άλλη τόσο αγάπη και ενδιαφέρον για όσους την χρειαστούν, αλλά μαζί και αυτοφροντίδα για τους ίδιους, γιατί έτσι είναι ο υγιής άνθρωπος. Ισορροπημένος ανάμεσα στον εαυτό και στον άλλο. Μακριά από τις υπερβολές και τις ακρότητες.

Μεγάλη παρηγοριά να ξέρεις πως ακόμη και όταν η μάνα μας, αυτή που μας έφερε στον κόσμο, δεν θα υπάρχει πια, η άλλη μας Μάνα, θα συνεχίσει να μας νανουρίζει μέχρι εκείνη την τελευταία μας πνοή, όπου ούτε τα χρόνια, ούτε οι ρυτίδες, ούτε τίποτα άλλο δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν αυτή τη σχέση στοργής και φροντίδας.

Και κάπως έτσι συνεχίζει να ζει το «παιδί» που όλοι κρύβουμε μέσα μας, ακόμη κι αν εμείς νομίζουμε πως εκείνο έχει χαθεί!

π. Ιουστίνος Κεφαλούρος