Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Εκοιμήθη ο π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος



Μία μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, εκοιμήθη προχθές σε ηλικία 101 ετών. Ο Αρχιμ. π. Ηλίας Μαστρογιανόπουλος. Το συγκλονιστικό, και κυρίως για τους γνωρίζοντας τα εκκλησιαστικά, είναι ότι αν και ανήκε σε κάποια συγκεκριμένη Αδελφότητα, ήταν αποδεκτός από όλους, φίλους και μη των Αδελφοτήτων.
Και πραγματικά πως να μην ήταν αποδεκτός ο άνθρωπος αυτός ο γεννημένος σε αρχοντική οικογένεια, ο πολύγλωσσος και εφυέστατος, με λόγο και πένα αξιοθαύμαστη, συγγραφεύς πενήντα βιβλίων, που συναναστράφηκε με Αγίους και μεγάλους ορθόδοξους Θεολόγους αλλά και φιλοσόφους, που βοήθησε και οδήγησε χιλιάδες ψυχές στην Εκκλησία, με ήθος πραγματικό, που μιλούσε και ζούσε με την απλότητα των πρώτων χριστιανικών αιώνων;
Ας έχουμε την αγία ευχή του!
Ελάχιστος φόρος τιμής κάποια λόγια του που διάβασα και μου άρεσαν:
«Ας μη μας φοβίζη, αν η κοινωνία φαίνεται γενικώς αποχριστιανισμένη και αν τα κράτη δεν είναι χριστιανικά. Ας μη μας πτοή ακόμη, αν οι Εκκλησίαι της αύριον χάσουν την οικονομικήν των ευμάρειαν ή τα μεγάλα οικοδομήματα και τους «χρυσοστολίστους ως Μήδους σατράπας» αρχηγούς (Παπαδιαμάντης), ή τον μεγάλον αριθμόν οπαδών. «Μη φοβού το μικρόν ποίμνιον» (Λουκ. Ιβ΄ 32). Σημασίαν έχει, αν ό,τι απομείνη είναι γνήσιον, χωρίς πολιτικά στηρίγματα, χωρίς έξωθεν υποστηρίξεις. Ας είναι πτωχή και φαινομενικώς αδύναμος η Εκκλησία του μέλλοντος, αρκεί να έχη τον εσωτερικόν πλούτον και το εσωτερικόν κάλλος (Ψαλμ. 44, 14). Αυτό θα είναι η δύναμις της και το μεγαλείον της. Αρκεί να εμπνέεται από τας Αγάπας και τας Κατακόμβας».

π. Ελευθέριος Χρυσοχόος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου