Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

«Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία»Ένα μεγάλο σε πλήθος στοιχείων, μουσικών ντοκουμέντων, αλλά και σημασία έργο αφιερωμένο στην Παναγία, που περιλαμβάνει στη συνολική του έκδοση πάνω από 70 μουσικά αρχεία, παρουσιάζει η ερμηνεύτρια της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, Νεκταρία Καραντζή, υπό την αιγίδα του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5).
Πρόκειται για ένα σπάνιο μουσικό έργο αφιερωμένο στην Παναγία, ένα νέο διπλό ψηφιακό δίσκο υπό τον τίτλο «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία», που περιέχει κάποιους από τους ωραιότερους Βυζαντινούς Ύμνους της Παναγίας, καθώς επίσης και τραγούδια της Ελληνικής Παράδοσης που αναφέρονται στο όνομά Της.
Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος περιέχει μια επιλογή 14 εκκλησιαστικών ύμνων που τους αποδίδει η Νεκταρία Καραντζή, ενώ ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος περιέχει 12 παραδοσιακά τραγούδια που τα ερμηνεύει η ίδια. Οι Ύμνοι αναφέρονται στις Θεομητορικές εορτές, ενώ περιλαμβάνονται επίσης: καλοφωνικοί ειρμοί, κάποιοι γνωστοί ύμνοι νεώτερων συνθέσεων, και διάφορα, εν γένει, γνωστά τροπάρια της Παναγίας, από τον Ακάθιστο Ύμνο ή τις Ακολουθίες των Παρακλήσεών Της.
Ως προς τα παραδοσιακά τραγούδια, περιλαμβάνονται περιοχές της Ελλάδας από τη Θράκη ως τη Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι αλλοτινές, αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Ορισμένα από τα τραγούδια του έργουείναι ανέκδοτα, περισωσμένα, είτε μέσω μουσικών αρχείων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, είτε μέσω ερασιτεχνικών ηχογραφήσεων προηγούμενων γενεών.
Ο διπλός αυτός δίσκος που συνοδεύεται από booklet 72 σελίδων αποτελεί την πρώτη σε σειρά έκδοση με Ύμνους και Τραγούδια για την Παναγία. Θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι ψηφιακοί δίσκοι, που θα καλύπτουν παραδοσιακά τραγούδια από τα υπόλοιπα μέρη του Ελληνισμού. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει πάνω από 70 μουσικά αρχεία (ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια).
Παράλληλα, ο δίσκος περιλαμβάνει και τρεις σπουδαίες συμμετοχές. Συγκεκριμένα, ο κορυφαίος Ερμηνευτής και Δάσκαλος της Παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης παραδίδει από το προσωπικό του αρχείο τον ύμνο – ευχή «Ἄσπιλε, Αμόλυντε...», από την ακολουθία του Αποδείπνου, σε μία ηχογράφηση πού πραγματοποιήθηκε το 2012.
Την έκδοση προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.
Τον δίσκο θα τον βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία, καθώς και στο τηλέφωνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας 2107298222

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου