Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η Ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου«Ἀνακομιδὴν σεπτήν σου πανηγυρίζομεν, θείου λείψανου Γρηγόριε σήμερον, καὶ τὰς σὰς χάριτας Ἅγιε ἐξαιτύμεθα, ἃς ἐκβλύζει τοῖς πίστει προσερχομένοις σοι, διὸ πρέσβευε θερμῶς, ὅπως τευξώμεθα, ἐλέους τοῦ Θεοῦ ἡμῶν».

Στις 19 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.
Σύμφωνα με το Μ. Συναξαριστή, η ανακομιδή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, έγινε εκ Ναζιανζού κατά την άποψη ορισμένων ερευνητών, επί Αρκαδίου (395 - 408 μ.Χ.) ή Θεοδοσίου Β’ (408 - 450 μ.Χ.) ή επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (911 - 959 μ.Χ.) και κατατέθηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων. Η τιμία κάρα φυλάσσεται με ευλάβια στη μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Τεμάχια εκ του λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου κατείχε μέχρι το έτος 1204 μ.Χ., έτος της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους, ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο ναός των Αγίων Αποστόλων και ο ναός της Αγίας Αναστασίας.


Την Ανακομιδή μνημονεύει και ο άγιος Νικόδημος, ο αγιορείτης. Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:


Το δεξί χέρι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου φυλάσσεται στο Ναό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου