Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς για τους «ζηλωτές»


«Οι "Ζηλωτές" της Ορθοδοξίας, όπως ονομάζονται στα καθʼ ημάς οι φονταμενταλιστές, είναι, κατά κανόνα, φανατικά αντιδυτικοί: αντιμετωπίζουν τις χριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες της Δύσης σαν το αντίπαλο της Ορθοδοξίας στρατόπεδο, πραγματική απειλή...
Αυτή η βεβαιότητα των "Ζηλωτών" δεν συνιστά υπεράσπιση συνοδικής απόφανσης, δεν συνάγεται από συνοδική έκφραση της καθολικής εκκλησιαστικής εμπειρίας. Είναι ατομική επιλογή και πεποίθηση ή στηρίζεται συνήθως στη γνώμη κάποιου επίσης ατομικά επιλεγμένου "γέροντα" που του προσδίδει "αντικειμενική" εγκυρότητα ή αγιορείτικη ή όποια άλλη μοναστική του προέλευση... Έτσι ο ατομοκεντρικός χαρακτήρας του Ζηλωτισμού-Φονταμενταλισμού και η συνακόλουθη ειδωλοποίηση του φορμαλισμού ("δογμάτων" και "Κανόνων" αυτονομημένων από την εκκλησιαστική εμπειρία) εξομοιώνουν την "Ορθοδοξία" των συντηρητικών Χριστιανών με κάθε άλλη ιδεολογική "ορθοδοξία"...».

(Από την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου του απενεμήθη το επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου