Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος*: «Ρόδον μυροβόλον, φυτεμένο στην αυλή του μοναστηριού μας, είναι ο νεομάρτυρας Αυξέντιος…»

Ο βίος και η πολιτεία του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Αυξεντίου, του εκ χώρας Βελλάς ορμωμένου και εν Κωνσταντινουπόλει μαρτυρήσαντος προς δόξαν Χριστού, εν έτει 1720, επιβεβαιώνει τη σοφή ρήση οσίου Γέροντος πως ο Παράδεισος είναι γεμάτος από αμαρτωλούς που όμως μετανόησαν και σώθηκαν. Με τη μετάνοια, την εξομολόγηση, τη Θεία Κοινωνία συσσωματούμεθα στο Κυριακό Σώμα, την Εκκλησία, γινόμαστε «σώοι», τέλειοι δηλαδή και άρα εύθετοι για τη βασιλεία των ουρανών.

Ο νεομάρτυρας Αυξέντιος βάδισε με αποφασιστικότητα στο υψηλότερο σκαλί της πνευματικής αναβαθμίδος, στο μαρτύριο, γενόμενος υπήκοος τω Κυρίω «άχρι θανάτου». Η θέλξη της αγάπης του για το Χριστό αφήνει ξεκάθαρα το στίγμα της σε όσους θέλουν και επιζητούν να ιχνηλατήσουν στο στιβαρό του βηματισμό, που οδηγεί στα αιώνια, στα άφθαρτα, τα προάγοντα στην όντως ζωή και όχι στα φθαρτά και πρόσκαιρα, που ανήκουν μόνο στον παρόντα και πλανώντα βίο.

Ο άγιος Αυξέντιος, όπως τον γνωρίσαμε στις σελίδες του Συναξαρίου, το Νέον Μαρτυρολόγιον, ήταν μια ευαίσθητη ψυχή. Ήπιε το ποτήρι της αμαρτίας μέχρι την τελευταία σταγόνα. Δεν άντεξε όμως τη σκλαβιά της. Αισθάνθηκε την πτώση του. Πόνεσε. Έκλαψε. Μετανόησε. Εξομολογήθηκε. Μαρτύρησε και ανακαινίσθηκε στην όντως ζωή με το μαρτύριο του αίματος. Δεύτερο βάπτισμα το μαρτύριό του. Είθε να ελκύσει του παράδειγμά του όλους μας.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Βελλάς έχει ένα λόγο παραπάνω να τιμά ξεχωριστά το νεομάρτυρα, γιατί είναι Βελλάς σεπτόν εκβλάστημα. Γιατί είναι δόξα και καύχημα της περιοχής και θερμός της παραστάτης. «Ως φαιδρά και περιχαρής ημίν η πόλις... του φωτός του μάρτυρος υπέρ αστραπήν άπασαν την πόλιν ημίν καταυγάσαντος».

Στο Μοναστήρι μας φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Λύκειο και η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς. Στους μαθητές και φοιτητές ο άγιος, νέος και εκείνος, είναι φίλος γνήσιος, οδηγός - φρουρός στην πορεία της νεότητάς τους, συμμαθητής στον αγώνα τους για τα «προς Κύριον», ασφαλής υπό την αγία Σκέπη και φοβερά προστασία της εφεστίου θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου της Βελλαίτισσας.
Ρόδον μυροβόλον, φυτεμένο στην αυλή του μοναστηριού μας, είναι ο νεομάρτυρας Αυξέντιος…

*Ο Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Σερεπίσος είναι ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής Βελλάς Ιωαννίνων.
Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από τον πρόλογο του π. Δοσιθέου στην νεοεκδοθείσα «Ακολουθία του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Αυξεντίου».
Η εν λόγω έκδοση, εμπλουτισμένη, με πρωτότυπα σχέδια του ζωγράφου Χρήστου Μαρκίδη, περιλαμβάνει την Ασματική Ακολουθία, που έγραψε ο γνωστός υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, μαζί με τον Παρακλητικό Κανόνα και τους 24 Χαιρετιστήριους Οίκους γραμμένους από τον Μεγάλο Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ. Χαράλαμπο Μ. Μπούσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου