Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Αρχή ημέρας»

Πρόκειται για τη διάλεξη του Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστου Ware στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2006.
Το βιβλίο διατίθεται από τον «Ακρίτα» και είναι μια έκδοση του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις .

Παραθέτουμε εδώ τις τελευταίες γραμμές από τα λεχθέντα του Κάλλιστου Ware:
«Αναρωτιέμαι: σκεφτόμαστε αρκετά τη επενέργεια της Ενσάρκωσης του Κυρίου στο περιβάλλον; Σκεφτόμαστε αρκετά το ότι ο Ιησούς εμπεριέχει την οικολογία, ενσωματωμένη όπως εμείς στη γη. Σκεφτόμαστε αρκετά ότι η ανθρώπινη υπόστασή του εμπεριέχει “ολόκληρη την εξέλιξη της γήινης ιστορίας”;
Έχουμε συνείδηση ότι ο Χριστός ήρθε για να σώσει όχι μόνο το ανθρώπινο γένος, αλλά ολόκληρη την κτίση; Έχουμε συνεχή συναίσθηση ότι δεν σωζόμαστε από τον κόσμο, αλλά με τον κόσμο»;

Ο Κάλλιστος Ware είναι μία εξέχουσα φυσιογνωμία της ορθόδοξης θεολογίας στην Ευρώπη. Ως λέκτορας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση των επιστημονικών ερευνών για τον ορθόδοξο κόσμο, ενώ συνέγραψε πλήθος μελετών (πολλές εκ των οποίων μεταφράστηκαν στα ελληνικά) εξοικειώνοντας τον Ευρωπαίο αναγνώστη με τον ορθόδοξο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου