Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ποιος είναι ο τιμώμενος Μητροπολίτης Γερμανίας



Ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος (κατά κόσμο Γεώργιος Λαμπαρδάκης) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1938 στις Βουκολιές Χανίων Κρήτης. Μετά την στοιχειώδη εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο του χωριού του ενεγράφη στο γυμνασιακό τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εν συνεχεία στη Θεολογική Σχολή. Έλαβε το πτυχίο του το 1960 και ακολούθως μετέβη πρώτα στην Αυστρία και μετά στη Γερμανία, όπου και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Salzburg (Αυστρίας) και Münster (Γερμανίας), καθώς επίσης και στο πανεπιστήμιο του τότε Δυτικού Βερολίνου. Το 2006 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 στην Πόλη. Το 1964 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην πόλη Eitorf (κοντά στη Βόννη), από τον τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Πολύευκτο και, αφού χειροθετήθηκε σε Αρχιμανδρίτη, τοποθετήθηκε ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Βερολίνου. Από το 1964 μέχρι 1972 υπηρέτησε ως εφημέριος στο Δυτικό Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσε εκκλησιαστικά και τους ορθόδοξους Έλληνες που έμεναν στο Ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια εποχή εδίδαξε επί εξαετία Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου.


Το 1972 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της παλαιάς επισκοπής Ελαίας. Η χειροτονία του, που ήταν η πρώτη χειροτονία Έλληνα ορθόδοξου Επισκόπου στη Γερμανία, έγινε στις 26 Μαρτίου 1972 στη Φρανκφούρτη. Ως βοηθός Επίσκοπος είχε τη μόνιμη έδρα του στο Βερολίνο. Με τις ενέργειές του κτίστηκε στο Βερολίνο ο ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος, ο πρώτος ελληνικός ορθόδοξος ναός στη Γερμανία.

Ως βοηθός Επίσκοπος εργάστηκε ιδιαίτερα για τη νομική αναγνώριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Από το 1973 μέχρι 1979 ήταν ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου του Βερολίνου. Το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας, αξίωμα που κατείχε συνεχώς μέχρι το 2007. Από το 1976 μέχρι 1982 ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Εκκλησιών για Θέματα Αλλοδαπών Εργαζομένων, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1980 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γερμανίας. Η ενθρόνισή του έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1980 στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βόννη.

Από το 2006 διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γερμανία (KOKiD) και Πρόεδρος της Συνελεύσεως των Επισκόπων της KOKiD. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία (OBKD), που διαδέχθηκε την KOKiD το 2010, ανέλαβε ex officio την Προεδρία της, σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Δ΄ Προσυνοδικής Πανορθοδόξου Διασκέψεως.


Ως Μητροπολίτης Γερμανίας εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον διμερή θεολογικό διάλογο με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD). Επίσης είναι συμπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής της Γερμανικής (Ρωμαιοκαθολικής) Επισκοπικής Διασκέψεως (DBK) και της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύ-σεως στη Γερμανία (OBKD), καθώς επίσης και συμπρόεδρος της Επιτροπής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) και της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία (OBKD).

Από το 1996 είναι πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της Γερμανίας για την υποστήριξη ορθοδόξων ιερέων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας έχει τιμηθεί με ανώτατα πολιτειακά και εκκλησιαστικά παράσημα. Το 1980 τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Karl Carstens με το Σταυρό Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το 1992 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Johannes Rau με το Παράσημο Αξίας του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας - Βεστφαλίας, το 1994 με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρ-χου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον τότε Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και το 2009 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Christian Wulff με το Σταυρό Αξίας του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου