Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

«Βυζαντινός εσπερινός»



«Τραγούδια μνήμης και παρηγοριάς»

Ο «Βυζαντινός εσπερινός», σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφόρησε το 1973, με βασικό ερμηνευτή το Γιώργο Νταλάρα και τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου σε τέσσερα τραγούδια: «Βάρα νταγερέ», «Καμπάνα του εσπερινού», «Στην ξενιτιά», «Τα χεράκια μου δεμένα».

Στο «Βυζαντινό εσπερινό», ο Απόστολος Καλδάρας συνθέτει τραγούδια πάνω στους δρόμους της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Και το πράττει με συνέπεια και με καθαρότητα προθέσεων, με γνώση και με εγκυρότητα. Περπατάει με σταθερό και σίγουρο βηματισμό πάνω στους βυζαντινούς δρόμους και γράφει τραγούδια «διαφορετικά», σε σύγκριση με τα ως τότε αξιολογότατα δείγματα της πλούσιας συνθετικής του γραφής, γράφει τραγούδια μνήμης και παρηγοριάς.

Ο δίσκος μπορεί να παρέμεινε στη σκιά της προηγηθείσας «Μικράς Ασίας», διατήρησε, όμως, όλα αυτά τα χρόνια τη σημαντικότητά του και την ξεχωριστή αξία του. Σήμερα, ο «Βυζαντινός εσπερινός» κατατάσσεται ανεπιφύλακτα και δικαιωματικά στις κλασικές εκδόσεις της εγχώριας μουσικής δημιουργίας για τον αιώνα που πέρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου