Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

«Μεσοσαράκοστο»

Ανοιξιάτικη γιορτή των λουλουδιών, που συγκεντρώνονται άφθονα στην εκκλησία, ν' ανθοστολίσουν προκαταβολικά το Σταυρό, που σε τρεις πάλι βδομάδες θα δεχτεί πάνω του το σταυρωμένο Χριστό. Την έχει επίτηδες καθιερώσει η Εκκλησία, στη μέση της Σαρακοστής, για να τονώσει την παλιότερη νηστεία και προσήλωση των πιστών στη χρονική προσδοκία του Πάθους.
«Καθάπερ οι τραχείαν και μακράν οδόν διανύοντες, ει που δένδρον ευσκιόφυλλον εύρωσι, μικρόν καθήσαντες αναπαύονται... ούτω και νυν, εις τον Νηστείας καιρόν ενεφυτεύθη μέσον ο ζωηφόρος Σταυρός, άνεσιν και αναψυχήν ημίν χορηγών...» .
Πραγματικά μοιάζει σαν ξαναφυτεμένο το ξύλο του σταυρού ανάμεσα στο σωρό τα λουλούδια (βιολέτες, ζουμπούλια, μενεξέδες, δεντρολίβανα), που φέρνουν κι αποθέτουν στα πόδια του οι πιστοί. Κι όλα στο τέλος μοιράζονται, ευλογημένα από τον παπά, στους πιστούς, που φεύγουν για τα σπίτια τους, ανθοφόροι σαν τους αρχαίους, όπως φεύγουν και στις δύο άλλες γιορτές της ανθοφορίας: του Σταυρού το Σεπτέμβρη με τους βασιλικούς και την Κυριακή των Βαϊων με τα βάγια.
Τούτην τη μέρα τη λένε του Λουλουδιού, του Σταυρολούλουδου, του Γιοφυλλιού, ή Κυριακή Σταυρολουλουδιά. Φυλάνε έπειτα τα λουλούδια πλάι στα εικονίσματα, στο σπίτι, και τά 'χουν για λιβάνισμα, ξεμάτιασμα και ξόρκι, σε κάθε πιθανό κακό.
Λαογραφικά ονομάζουν «Μεσοσαράκοστο» την Κυριακή αυτή, κάτι σαν το καθολικό Mi-carem, όχι όμως με εκείνου την ελευθερία στα φαγώσιμα και στο γλέντι, αλλά αντίθετα, με πιο αυστηρή νηστεία, σταυρώσιμη. (Οι νηστείες εβόλευαν πάντα τη φτωχή ανατολή πιο πολύ απ' τη δύση.)
Οπωσδήποτε, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι ένα πλησίασμα και μια προαγγελία στο Πάθος, όπως σε λίγο, το Σάββατο του Λαζάρου θα είναι μια προαγγελία της Ανάστασης. Παλιότερα γίνονταν την ημέρα τούτη (το απόγευμα), και αγερμοί των παιδιών, που γύριζαν στα σπίτια και ζητούσαν αυγά για το Πάσχα και ξύλα-παλιούρια, για τις φωτιές που θ' άναβαν αναγγελτικές, ή και για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. Έλεγαν τους στίχους:
Χαίρε, Τίμιε Σταυρέ,
η χαρά των Προφητών!
Να μου δώσεις εν' αυγό,
για να φύγω από δω!

Μεγάλη σημασία δίνουν στη Σταυροπροσκύνηση και οι ναυτικοί μας. Το «Μεσοσαράκοστο» τους θυμίζει (και από εκκλησιαστική επίδραση) το εν μέσω πελάγει. Ιδιαίτερο προσκύνημα κάνουν στον Πανορμίτη της Σύμης οι οικογένειες των ναυτιλομένων (για να ανανεώσουν την εύνοια του Μεγαλόχαρου - Αρχάγγελου Μιχαήλ- στα ταξίδια τους), με καθιερωμένο φρούτο του νηστίσιμου γεύματος ένα φυλαγμένο επίτηδες καρπούζι.

Δημήτρης Λουκάτος,
«Πασχαλινά και της Άνοιξης».

4 σχόλια:

 1. Σού άρεσε τόσο λοιπόν o δίσκος της Ενορίας μας, με τα άνθη του Σταυρού;

  Απλά, να θυμίσω ότι προέρχεται από το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ (banato.blogspot.com)και τη φωτό τράβηξε ο ειδικός συνεργάτης μας Πορφύρης της Φωτοθήκης (fotothiki.blogspot.com). Έτσι για την ιστορία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλοδεχούμενη η υπενθύμιση...
  ευχαριστίες για την επίσκεψη...

  υ.γ.
  με αφορμή τη σημερινή επικοινωνία μας, αναμένουμε και τα ημέτερα ποιήματα για τους "χαιρετισμούς"... σας είχα στείλει σχετικό e-mail...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλόν είναι να μην εμφανισθούν πάλι τώρα οι Χαιρετισμοί, επειδή αυτό τον καιρό τυπώνονται σε βιβλίο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εσείς γνωρίζετε καλύτερα...
  όταν με το καλό εκδοθούν, θα 'ναι χαρά μας να τους έχουμε στα χέρια μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή