Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Ο Άγιος Υάκινθος



Ο Άγιος Υάκινθος, που αποτελεί την ορθόδοξη «απάντηση» στην βαλεντινιανή βιομηχανία, υπήρξε κουβικουλάριος, δήλαδη θαλαμηπόλος του αυτοκράτορος Τραϊανού και καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός. Ο αυτοκράτορας ζήτησε από τον αξιωματούχο του να απαρνηθεί την πίστη του, όμως εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε, ενώ το φαγητό που τού προσέφεραν στην φυλακή ήταν ποτισμένο με αίμα ζώων.
Ο Άγιος αρνήθηκε να σιτιστεί με ειδωλόθυτα επί σαράντα ημέρες και τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία μόλις 20 ετών, το έτος 98 μ. Χ. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί αγγέλους, που κρατούσαν λαμπάδες γύρω από το σκήνωμα τού Υακίνθου. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανο στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το άγγιξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα τού Μάρτυρος, την Καισάρεια. Η ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την μνήμη τού Αγίου Υακίνθου στις 3 Ιουλίου.

Απολυτίκιον
(Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε).

Ως Λίθος υάκινθος της Εκκλησίας Χριστού, αστράπτεις τοις πέρασι, ταις των χαρίτων αυγαίς, παμμάκαρ Υάκινθε, συ γαρ ομολογία, πυρσωθείς ευσέβειας, έλαμψας εν αθλήσει τη του Λόγου μιμήσει, εντεύθεν καταφαιδρύνεις τους σε γεραίροντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου