ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")
ΤΟ BLOG ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ («ΕΙΣ ΚΟΠΆΝΟΥΣ») ΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στην Ευαγγελίστρια, στα Άνω ΠεδινάΤου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτες και πανηγύριζε η Μονή Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ιωαννίνων Αρχιμ. Χρυσοστόμου, χτες το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός με την Παράκληση στην Παναγία.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη τόσο την παραμονή της εορτής όσο και την κυριώνυμο ημέρα. Τους προσκυνητές υποδέχτκε η μοναχή Ευφημία, που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων βρίσκεται στη Μονή τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζοντας τη μακρά μοναστική παράδοση της Ευαγγελίστριας.

Η Μονή βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Άνω Πεδινά (Άνω Σουδενά), στους πρόποδες του Κάτω Μαχαλά.
Το καθολικό της, τρουλαία βασιλική με νάρθηκα και ανατολικά 3 αψίδες ανηγέρθη, σύμφωνα με επιγραφή, το 1793. Ιστορήθηκε το 1809 με δωρεά του Χριστόδουλου Μαρίνου και της συζύγου του. Ο δωρητής αυτός εικονίζεται στο ναό δίπλα από τη σχετική επιγραφή. Το τείχος της μονής χτίστηκε το 1783 ή το 1786. τα τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι ξυλόγλυπτα. Το κεντρικό τμήμα του τέμπλου και ο άμβωνας είναι επιχρυσωμένα. Αξιόλογες εικόνες του 18ου αι. υπάρχουν στη Μονή: Χριστός Παντοκράτωρ (1795), Κοίμηση της Θεοτόκου (1810), του ζωγράφου Λαζάρου και του ανεψιού του κ.λ.π Στο αριστερό κλίτος του κυρίως ναού και σε μικρό εσωτερικό τρούλο εικονίζονται ο Σόλων, η Σίβυλα, ο Πλάτων, ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος. Στη Μονή φυλάσσονται επίσης ένα Ευαγγέλιο με αργυρή επένδυση και 2 λειψανοθήκες.
Η μονή σήμερα έχει φρουριακή όψη, με ψηλά τείχη στην βορειανατολική πλευρά και κελιά στην νοτιοδυτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου