Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στην Ευαγγελίστρια, στα Άνω Πεδινά



Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτες και πανηγύριζε η Μονή Ευαγγελίστριας στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ιωαννίνων Αρχιμ. Χρυσοστόμου, χτες το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός με την Παράκληση στην Παναγία.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη τόσο την παραμονή της εορτής όσο και την κυριώνυμο ημέρα. Τους προσκυνητές υποδέχτκε η μοναχή Ευφημία, που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων βρίσκεται στη Μονή τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζοντας τη μακρά μοναστική παράδοση της Ευαγγελίστριας.

Η Μονή βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Άνω Πεδινά (Άνω Σουδενά), στους πρόποδες του Κάτω Μαχαλά.
Το καθολικό της, τρουλαία βασιλική με νάρθηκα και ανατολικά 3 αψίδες ανηγέρθη, σύμφωνα με επιγραφή, το 1793. Ιστορήθηκε το 1809 με δωρεά του Χριστόδουλου Μαρίνου και της συζύγου του. Ο δωρητής αυτός εικονίζεται στο ναό δίπλα από τη σχετική επιγραφή. Το τείχος της μονής χτίστηκε το 1783 ή το 1786. τα τέμπλο, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι ξυλόγλυπτα. Το κεντρικό τμήμα του τέμπλου και ο άμβωνας είναι επιχρυσωμένα. Αξιόλογες εικόνες του 18ου αι. υπάρχουν στη Μονή: Χριστός Παντοκράτωρ (1795), Κοίμηση της Θεοτόκου (1810), του ζωγράφου Λαζάρου και του ανεψιού του κ.λ.π Στο αριστερό κλίτος του κυρίως ναού και σε μικρό εσωτερικό τρούλο εικονίζονται ο Σόλων, η Σίβυλα, ο Πλάτων, ο Θουκυδίδης, ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος. Στη Μονή φυλάσσονται επίσης ένα Ευαγγέλιο με αργυρή επένδυση και 2 λειψανοθήκες.
Η μονή σήμερα έχει φρουριακή όψη, με ψηλά τείχη στην βορειανατολική πλευρά και κελιά στην νοτιοδυτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου