Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

O π.Φιλόθεος Δέδες νέος διευθυντής της Ναοδομίας

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων σε μια από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες

Του Νίκου Παπαχρήστου, από το Amen.gr


Ο π. Φιλόθεος Δέδες, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και Ηγούμενος των Ιερών Μονών Ελεούσης και Σωτήρος Νήσου είναι ο νέος επικεφαλής της αναβαθμισμένης -σε ξεχωριστή Διεύθυνση- Ναοδομίας. Ο διορισμός του εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αmen.gr, από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Υπενθυμίζεται ότι ο π.Φιλόθεος είχε προταθεί, τον περασμένο Ιούνιο, από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) για την θέση - κλειδί του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος εμφανιζόταν να προωθεί άλλον κληρικό με αποτέλεσμα να υπάρξει – σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνων των ημερών– «σύγκρουση» με τον Ιωαννίνων. Τελικά η θέση καλύφθηκε με την εσωτερική προαγωγή του τότε Α’ Γραμματέα και νυν Αρχιγραμματέα Αρχιμ. π. Μάρκου Βασιλάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π.Φιλόθεος αναλαμβάνει τη Ναοδομία σε μια κρίσιμη περίοδο για την εκκλησιαστική υπηρεσία. Πολλές φορές κατά το παρελθόν αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις της ή κατηγορήθηκε για «αβλεψίες» και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση παρατυπιών και παρανομιών.
Μετά την πρόσφατη αλλαγή των Κανονισμών η Ναοδομία απέκτησε πρόσθετες αρμοδιότητες προκειμένου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην αποστολή της. Μεταξύ άλλων θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα όταν εντοπίζει αυθαιρεσίες και να ασκεί ελέγχους νομιμότητας.
Συγκεκριμένα, όπως από τις αρχές καλοκαιριού έγραψε το Αmen.gr, η Ναοδομία από απλό Τμήμα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση. Οι αρμοδιότητές της διευρύνθηκαν έτσι ώστε να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε αυθαίρετες κατασκευές, δυνατότητα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται η δημιουργία και ειδικής υπηρεσίας που θα ελέγχει τις σχετικές καταγγελίες ενώ τα πρόστιμα θα κινούνται στο πλαίσιο που έχει καθοριστέι από την Πολιτεία. Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, τα εισπραττόμενα ποσά θα αποταμιεύονται και θα διατίθενται για έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης υπέρ των Μητροπόλεων, Ναών και των Μονών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2008 η ποινική δικαιοσύνη αναμένει τη Ναοδομία να προχωρήσει στην επιβολή πολεοδομικών προστίμων για τους αυθαίρετους οικίσκους που ανεγέρθηκαν εντός της Ι. Μ. Πεντέλης.
Επομένως ο νέος Διευθυντής της Ναοδομίας, π.Φιλόθεος Δέδες, θα έχει ένα σημαντικό έργο να επιτελέσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου