Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Για τον Παπαδιαμάντη...



Στο νέο διπλό τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Το δέντρο» Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, συστηματικοί και ερασιτέχνες μελετητές του έργου του Παπαδιαμάντη, γράφουν για το συγγραφέα και τις αφηγήσεις του. Ανάμεσά τους οι Ευριπίδης Γαραντούδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Νίκος Δήμου, Γκι Σονιέ, Λάκης Παπαστάθης.
Οι συνεργάτες του περιοδικού αναφέρονται μέσα από βιωματικά κείμενα στο πώς διάβασε καθένας τους τον Παπαδιαμάντη, πώς κατανόησε τις ιστορίες του, ποιες δυσκολίες συνάντησε, αλλά και πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το έργο του. Για την Ισπανίδα μεταφράστρια Λάουρα Σάλας Ροντρίγκες, ο Παπαδιαμάντης είναι «ανεξάντλητη πηγή εκπλήξεων», ενώ ο Γάλλος φιλόλογος Γκι Σονιέ στο ερώτημα αν ο Παπαδιαμάντης μπορεί να διαβαστεί από έναν ξένο αναγνώστη απαντάει: «Η συνεχιζόμενη επιτυχία της “Φόνισσας” στη Γαλλία είναι μία απόδειξη.
Ο Παπαδιαμάντης, εκτός από το χαρακτηριστικό της εποχής του ηθογραφικό στοιχείο, που εξακολουθεί να ενδιαφέρει το κοινό (π.χ. το βερισμό), διαθέτει και άλλα, ανώτερα, χαρίσματα: την τεχνική της αφήγησης (ακόμη και στα μυθιστορήματα, μην το ξεχνάμε) και αυτό το πρωτότυπο, μεγαλειώδες και ανησυχητικό φαντασιακό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου