Έπεσε ο γίγαντας! Ο Ιωάννης Ζηζιούλας, ο πρίγκιπας της θεολογίας ταξιδεύει για τα ουράνια! Ο πλέον επιδραστικός στην οικουμένη ορθόδοξος θεολόγος έφυγε στα 92 του χρόνια, σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι. Τι να πρωτοπείς για αυτόν τον άνθρωπο που μας έβαλε να σκεφτούμε και πάλι τι σημαίνει ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ και τι σημαίνει ΠΡΟΣΩΠΟ, όταν η θεολογία είχε εκτραπεί στον σχολαστικισμό και τη βαρεμάρα.
Τον γνώρισα τον Ιωάννη και θαύμασα την οξυδέρκεια και την πατερική αναφορά του στη σκέψη και τον λόγο του, αλλά και την απλότητά του.
Ξεκίνησε τις θεολογικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε στην Αθήνα, όπου πήρε το πτυχίο του, και τη δεκαετία του 1950 μαθήτευσε στον π. Γεώργιο Φλωρόφσκι στο Harvard Divinity School. Καθηγητής Θεολογίας στη Γλασκώβη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και συνέχισε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, στο King's College του Λονδίνου και στη Θεσσαλονίκη από το 1984-1998, από όπου ξεκίνησε. Το 1986 χειροτονήθηκε επίσκοπος Περγάμου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Από το 1993 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μας έκανε περήφανους στις συνομιλίες μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και της αντίστοιχης Επιτροπής του θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Πολλά πανεπιστήμια τον έκαναν επίτιμο διδάκτορα μεταξύ αυτών η Θεολογική Σχολή του Bελιγραδίου, το Institut de Théologie Orthodoxe (Άγιος Σέργιος) του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο της Cluj-Napoca της Ρουμανίας, το Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας, το Institut Catholique του Παρισιού.
Τα βιβλία του πολλά στα αγγλικά και στα ελληνικά, οι διατριβές που έγιναν εξίσου πολλές για το έργο του σε όλον τον κόσμο. Τα λήμματα είναι πάνω από 60.00. Το πλέον σημαντικό: ο Ιωάννης Ζηζιούλας μας έβγαλε από το λαγούμι της απομόνωσης στον καθαρό αέρα της εξωστρέφειας και μας έμαθε ότι η ετερότητα είναι «οντολογικός τρόπος ύπαρξης», όπως θα έλεγε ο Κατσιάρας, που οφείλουμε να την υπερασπιστούμε.
Καλό σου ταξίδι,σεβασμιώτατε Ιωάννη! Σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στην ανθρωπότητα! Και για όσα θα συνεχίσεις να προσφέρεις, όπως και ο δάσκαλός σου π. Γεώργιος Φλωρόφσκι.
Ιωσήφ Βιβιλάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου