Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Πατρικό σπίτι είναι η Εκκλησία...

Όταν η παραβολή του Ασώτου Υιού διαβαζόταν την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, οι ακροατές ήξεραν πολύ καλά να αποκωδικοποιήσουν τους συμβολισμούς.

Τότε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ήταν περίοδος πνευματικού αγώνος για τους ήδη βαπτισμένους πιστούς και περίοδος δοκιμασίας και διδασκαλίας για τους κατηχουμένους.

Πατρικό σπίτι είναι η Εκκλησία. Μέσω του βαπτίσματος ο νέος χριστιανός εισέρχεται στην Εκκλησία. Γίνεται μέλος του Σώματος του Χριστού. Δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Είναι οι συναγμένοι πιστοί που  αγκαλιάζουν τους νεοβαπτισμένους και τους υποδέχονται με φίλημα άγιο.

Πατέρας είναι ο Επίσκοπος. Αυτός που εγκρίνει την ένταξη των κατηχουμένων στο σώμα της Εκκλησίας. Αυτός που δίνει εντολή στους κληρικούς του να τελέσουν το Μυστήριο του Βαπτίσματος και να ενδύσουν τους νεοβαπτισμένους με τον φωτεινό χιτώνα του Χριστού. Αυτός που υποδέχεται από την κολυμβήθρα τους νεοβαπτισμένους και δια της επιθέσεως των χειρών του τους μεταδίδει τον αρραβώνα της χάριτος και της παρουσίας του Παναγίου Πνεύματος.

Ο Επίσκοπος είναι ο Πατέρας που μεριμνά και φροντίζει για την Εκκλησία. Αυτός που πάντοτε περιμένει να υποδεχθεί και πάλι πίσω όσους αμαρτάνουν και φεύγουν από την πατρική οικία. Να δώσει την συγχώρηση σε όσους με ειλικρίνεια την ζητούν. Δηλαδή, να τους δώσει και πάλι τόπο να σταθούν μέσα στην Εκκλησία. Αυτός που μακροθυμεί και πάντοτε περιμένει την επιστροφή των παιδιών του.

Η παραβολή λειτουργούσε διδακτικά για όλους τους χριστιανούς.

Μέσα στην οικογένεια της Εκκλησίας δεν θα συναντήσεις μόνο αγγέλους και αγίους. Θα βρεις κι αυτούς που ακολουθούν τα αμαρτωλά πάθη τους. Θα δεις εκείνους που αμφιβάλουν. Θα συναντήσεις και τους υπέρ ζηλωτές που ξέρουν μόνο να κρίνουν τους άλλους και να διασύρουν όποιον θεωρούν αμαρτωλό. Μην απογοητευτείς. Θα ανακαλύψεις και τους αγαθούς, τους ταπεινούς, τους αληθινούς αγωνιστές.

Προσπάθησε να μείνεις μέσα στο πατρικό σπίτι. Κι αν κάποτε φύγεις κι εσύ για χώρα μακρυνή, κράτησε την πατρική οικία πολύτιμη ενθύμηση στην καρδιά σου.

Ο Πατέρας πάντοτε θα περιμένει τον γυρισμό σου. Πάντοτε θα υπάρχει για σένα τόπος μέσα στην πατρική οικία για να σταθεί

Νεκτάριος Τσίλης,

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου