Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»


«…Καθώς με πνίγει το κενό της εξέλιξης, η απόγνωση της τηλεόρασης και ο εφιάλτης των αυτοκινήτων, νοστάλγησα να προσφέρω πάλι λίγα λουλούδια για το στόλισμα του Επιταφίου, βγαλμένα μέσα από την ψυχή μου» (Σταύρος Κουγιουμτζής).

Τον Απρίλιο του 1998 κυκλοφόρησαν οι «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων». Μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική εργασία του Σταύρου Κουγιουμτζή με διασκευασμένους ύμνους, κυρίως από τον υμνογραφικό πλούτο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Για την απόδοσή τους, ο Σταύρος Κουγιουμτζής στηρίχτηκε ερμηνευτικά στο Γιώργο Νταλάρα και στην Αιμιλία Κουγιουμτζή, που συνοδεύτηκαν από πολυμελή ορχήστρα, την Καμεράτα των φίλων της μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και τη χορωδία Fons Μusicalis.

Τα μέρη του δίσκου:
1.      Εισαγωγή
2.      Θεός Κύριος
3.      Κύριε εκέκραξα προς σε
4.      Τον νυμφώνα σου βλέπω
5.      Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο
6.      Κύριε καταφυγή
7.      Κύριε των δυνάμεων
8.      Άξιον εστί
9.      Ιδού ο νυμφίος έρχεται
10.    Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου
11.    Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
12.    Διεμερίσαντο τα ιμάτια μου
13.    Την ανάστασίν σου Χριστέ Σωτήρ
14.    Αναστάσεως ημέρα
15.    Χριστός ανέστη

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής καταπιάστηκε με την εκ νέου μελοποίηση όλων αυτών των ύμνων, που είναι -ούτως η άλλως- πολύ γνωστοί και πολύ αγαπητοί στην πρώτη τους μορφή, έχοντας στο πλευρό του έναν έγκυρο ερμηνευτή και έναν δοκιμασμένο συνεργάτη του: Τον Γιώργο Νταλάρα.

Γράφει ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος: Ως προς τη μουσική, μπορούμε να διακρίνουμε τρία επίπεδα: το βυζαντινό μέλος που αποδίδεται άλλοτε πιστά κι άλλοτε ελεύθερα, το ήθος της ενορχήστρωσης που αξιοποιεί τα βυζαντινά στοιχεία και, τέλος, τη μελωδική γραμμή του ίδιου του Κουγιουμτζή που συνδέει το παλιό με το νέο του έργο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου