Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η πρώτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου



Η πρώτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου νεομάρτυρα και πολιούχου των Ιωαννίνων, που χρονολογείται στο 1838, αμέσως μετά το μαρτύριό του, είναι μεταξύ των αναπάντεχων, σίγουρα όμως ευχάριστων εκπλήξεων μπροστά στις οποίες βρέθηκαν οι συντηρητές που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών της βόρειας και νότιας πλευράς του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ιωαννίνων.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου και ήδη ο εσωτερικός χώρος του Ναού παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα, αφού αποκαλύφθηκε ο πλούτος του πρώτου επιτοίχιου διάκοσμου, μετά την ανέγερση του Ναού.
Για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών προκειμένου να αποκαλυφθούν αληθινά κοσμήματα της πνευματικής ζωής του παρελθόντος, χρειάστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του υπ. Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπως εξήγησαν ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ και η Τμηματάρχης Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρ. Καλογιάννη.
 

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος από την πλευρά του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των φορέων που βοηθούν στην υλοποίηση του έργου, το οποίο ήδη παρουσιάζει ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την καλλιτεχνική και αισθητική αποκατάσταση και για την πνευματική ζωή. Αποκαλύπτονται στολίδια από τις εργασίες και πιστεύουμε, ότι η κοινή προσπάθεια θα αναδείξει την πνευματική κληρονομιά που μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα, ο θρησκευτικός ή ο περιηγητικός τουρισμός», τόνισε ο κ. Μάξιμος, για να προσθέσει πως θα καταβληθεί κοινή προσπάθεια ώστε αντίστοιχες εργασίες να γίνουν και σε άλλους Ναούς της πόλης.
«Δυστυχώς δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να γίνουν αντίστοιχες εργασίες και σε άλλους Ναούς. Με λυπεί το γεγονός αυτό, αλλά ευελπιστούμε, ότι με τη συνέργεια όλων των φορέων θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Έργα του Θεοδόσιου
Ο σπουδαίος αγιογράφος Θεοδόσιος είναι αυτός που υπογράφει τις περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού, μαζί με το γιο του Κωνσταντίνο, επηρεασμένοι και οι δύο από την τεχνοτροπία των αγιογράφων του Τσεπελόβου και του Καπεσόβου. Όπως εξήγησε ο συντηρητής Γιάννης Λιούγκος, οι τοιχογραφίες έγιναν στο διάστημα από το 1838 μέχρι το 1843. Εκτός φυσικά από τη μεγάλη αποκάλυψη της πρώτης εικόνας του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου μετά το μαρτύριό του, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τις εργασίες συντήρησης.
«Οι αρχικές τοιχογραφίες που αποκαλύπτουμε καλυπτόταν από ένα στρώμα ελαιογραφίας. Το στρώμα αυτό είναι μεταγενέστερο του 1947 και είναι από τον ζωγράφο Παλιάγκα, έναν λαϊκό ζωγράφο, με αρκετές επιρροές από τα δυτικά στοιχεία. Οι εργασίες είναι δύσκολες, αφού πρέπει να αποκαλύψουμε το κάτω στρώμα και να το φέρουμε σε μία καλή κατάσταση. Προσπαθούμε άλλωστε να αναδείξουμε την αρχική ζωγραφική του Ναού, όσο καλά αυτή διατηρείται», ανέφερε ο κ. Λιούγκος.
Εκτός από τον κ. Λιούγκο στις εργασίες συντήρησης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων εργάζονται ακόμη οι συντηρητές Γεώργιος Μπόζιος, Αθανασία Καραγιάννη, Αργυρώ Τσιότα και Βιβιάνα Τσάτσου.


Πηγή: Εφημ. «Ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου