Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο Θεός πλήρης ελέους...

Η μνησικακία έχει εσωτέρα έννοια· όχι απλώς ρίχνομαι επάνω σου, αλλά το κακό που νομίζω ότι μου έκανες το βάζω μέσα μου, το κλειδώνω και περιμένω την ώρα που θα μπορέσω οριστικά να σε εξοντώσω.

Θυμάμαι το κακό και ευκαίρως ακαίρως σε χτυπάω. Μνησίκακος είναι αυτός που καθιστά μόνιμη την κατάσταση της αντιθέσεώς του προς τον άλλον, που καθιστά παρά μόνο το πείσμα του να κάνει αυτό που νομίζει, ή αυτό που πιστεύει, ή αυτό που τον συγκινεί, αυτό που τον κάνει να νοιώθει πληρότητα μέσα του.

Μνησικακία είναι ο οριστικός χωρισμός μου από τον άλλον. Γι’ αυτό, όποιος μνησικακεί, είναι αδύνατον να νοιώθει αγάπη, ευτυχία, συμπάθεια· νομίζει πως δεν τον αγαπούν, πως τον παρακολουθούν, πως τα βάζουν μαζί του, πως σκέπτονται εναντίον του, ότι μιλάνε γι’ αυτόν: Αυτό το είπε για μένα οπωσδήποτε, αυτό υπονοούσε εμένα, φαίνεται το έμαθε εκείνο. Ο μνησίκακος είναι ο άνθρωπος ο φυλακισμένος σε μύριους τοίχους. Όσους και να σπάσει, δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει με τον άλλον, παρά μόνον εάν επέλθει ο Θεός πλήρης ελέους και τους αποτινάξει.

Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου