ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")
ΤΟ BLOG ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ («ΕΙΣ ΚΟΠΆΝΟΥΣ») ΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Ηπειρώτες Εθνικοί ΕυεργέτεςΟ ορεινός και κακοτράχαλος χώρος της Ηπείρου, γέννησε κάποιους ανθρώπους διαφορετικούς από τους υπόλοιπους που γεννήθηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, γέννησε κάποιους ανθρώπους που τον αγάπησαν περισσότερο από τους άλλους και  αγάπησαν και ολόκληρο το έθνος των Ελλήνων.
Δεν θα σταθούμε ονομαστικά στον κάθε ένα γιατί ο χώρος στο χαρτί λιγοστεύει και δεν τους χωρά, θα σταθούμε όμως στον κοινό τους σκοπό και στόχο που πήγαζε από την πίστη τους στο Θεό και την υπέρμετρη αγάπη τους στην πατρίδα.
Οι περισσότεροι από αυτούς ξενιτεύτηκαν και εκεί στα ξένα μέρη, αλλά και όσοι έμειναν πίσω, εργάστηκαν σκληρά, μόχθησαν πάνω από τις δυνάμεις τους και με το βιός τους, που προέκυψε από τον αδιάκοπο κόπο τους, κράτησαν όρθια τα ιερά και τα όσια της Ηπείρου και της Ελλάδας.
Με το κέρδος της δουλειάς τους συντήρησαν, αναστήλωσαν και έχτισαν Εκκλησιές και μνημεία, συνέχισαν την εκκλησιαστική και την πολιτιστική καλλιτεχνία, δημιούργησαν πολιτιστικά κέντρα και βιβλιοθήκες, έχτισαν σχολεία και πανεπιστήμια, περιέθαλψαν και περιθάλπουν τα γηρατειά, σπούδασαν και σπουδάζουν άπορους μαθητές, επιβράβευσαν και επιβραβεύουν τους άριστους, προικοδοτούσαν και προικοδοτούν φτωχά νέα νοικοκυριά, κράτησαν και κρατούν όρθια τόσο την Ήπειρο, όσο και την Ελλάδα.
Αφιέρωσαν, όχι μόνο τις περιουσίες τους, αλλά και την ζωή τους όλη, στο σκοπό τους να κρατηθούν, η πίστη μας και η πατρίδα μας, ζωντανές. Εγγυήτρια στο σκοπό τους αναγνώρισαν και τοποθέτησαν την τοπική Εκκλησία των Ιωαννίνων και η Εκκλησία τους τιμά.
Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2015 και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων τελεί μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, υπέρ των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών και αυτών της πόλεως των Ιωαννίνων, μιας και αυτή την ημέρα εορτάζει ο πρώτος πολιούχος Άγιος των Ιωαννίνων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, τον οποίο και διαδέχθηκε ως πολιούχος ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος.
Κι εμείς, μέλη της Εκκλησίας των Ιωαννίνων, τιμάμε τους Ηπειρώτες Ευεργέτες γιατί στερούμενοι αυτοί, προσέφεραν στην Ήπειρο και την Ελλάδα πλούσια την Ευεργεσία τους, και ίσως χωρίς αυτούς η Πατρίδα μας να μην τα είχε καταφέρει και σήμερα να μην υπήρχε…
Αιωνία η μνήμη τους!

Κείμενο που συντάχθηκε από την Ομάδα εργασίας των Ενοριών Μητροπόλεως, Αγίας Μαρίνης, Περιβλέπτου και Σταυρακίου και παρουσιάστηκε κατά την περσινή κατηχητική περίοδο στα παιδιά των Κατηχητικών Συνάξεων της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου