Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Έτος Γκρέκο




Ο πιο μοντέρνος από τους παλιούς δασκάλους της τέχνης έχει την τιμητική του, καθώς φέτος συμπληρώνονται τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Κατάφερε να δημιουργήσει μια τέχνη με υψηλή πνευματικότητα, αποκρυσταλλώνοντας σε ένα ολότελα προσωπικό και μοναδικό ύφος τη «μαγιά» της βυζαντινής παράδοσης και τα διδάγματα της Αναγέννησης και του μανιερισμού. Καταξιώθηκε στην εποχή του, ξεχάστηκε όμως και αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα μετά το θάνατό του –κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποδώσουν τις επιμήκεις φιγούρες του σε τρέλα ή αστιγματισμό!– ώσπου οι Ευρωπαίοι ρομαντικοί του 19ου αιώνα το ξανάφεραν στο προσκήνιο­.
Έπειτα από τετρακόσια χρόνια, γιατί­ ο πλάνης Κρητικός ζωγράφος εξακολουθεί να προκαλεί το ενδια­φέρον προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στα αφιερώματα του φετινού εορτασμού στην Ισπανία; «Ο Γκρέκο είναι ένα φαινόμενο εντελώς μεμονωμένο στην ιστορία της τέχνης. Τις τολμηρές εκφραστικές παραμορφώσεις που δημιουργεί μόνο στον εξπρεσιονισμό τις ξαναβρίσκουμε. Είναι ένας πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης», ανέφερε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου