Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στο νησάκι της λίμνης

 

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, τέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Η μονή βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, σε ελάχιστη απόσταση από τη μονή Προδρόμου. Όπως παραδίδεται από την αυτοβιογραφία των Αψαράδων, στην ίδια θέση υπήρχε ησυχαστήριο, αφιερωμένο στον άγιο Παντελεήμονα ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε η μονή Προδρόμου.
 

Το συγκρότημα της μονής υπέστη αρκετές καταστροφές με την πάροδο των αιώνων. Υπάρχουν δύο αναφορές για καταστροφή του ναού, στις αρχές του 19ου αιώνα, από κατακρήμνιση των βράχων που υψώνονται απότομοι στα δυτικά του. Σύμφωνα μάλιστα με τον άγγλο περιηγητή W. Leake, ο ναός επιδιορθώθηκε με επέμβασή του Αλή Πασά, ο οποίος υποχρέωσε εύπορο Γιαννιώτη να αναλάβει τα σχετικά έξοδα. Άλλωστε ο χώρος συνδέεται άμεσα με τον Αλή, ο οποίος κατέφυγε στη μονή την τελευταία περίοδο της πολιορκίας του από τα σουλτανικά στρατεύματα και τελικά δολοφονήθηκε στα κελιά της μονής τον Ιανουάριο του 1822. Όπως συνέβη και με τη μονή Προδρόμου, στις αρχές του 20ου αιώνα, η μονή συνδέθηκε με τη συντεχνία των τσαρουχοποιών των Ιωαννίνων. Η σημερινή μορφή του ναού θα πρέπει να χρονολογηθεί στο 19ο αιώνα, πιθανώς μετά τα γεγονότα του 1822 και την αναταραχή που προκάλεσαν τα γεγονότα της δολοφονίας του Αλή Πασά. Εκτός από το καθολικό, μέσα στον περίβολο της μονής διατηρούνται δύο κτίρια κελλιών, πρόσφατα αναστηλωμένα. Το βόρειο κελί, που λειτούργησε και ως ηγουμενείο, στεγάζει τη συλλογή παλαιοτύπων και χειρογράφων των μονών του νησιού. Το νότιο κελί, με το διαβατικό που συνδέει τη μονή με τη γειτονική μονή Προδρόμου, είναι ο χώρος όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς και σήμερα φιλοξενεί μουσείο της επαναστατικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου