Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τι είναι η αγάπη θεολογικά;

Ξέρετε, μέσα στην Αγία Γραφή και στους Αγίους της Εκκλησίας που έγραψαν πολλά έργα, εἰναι δύσκολο να βρεις έναν ορισμό της αγάπης. Στις αφηρημένες έννοιες δίνουμε ορισμούς.

Λοιπόν, δεν βρίσκουμε ορισμό της αγάπης. Τι βρίσκουμε; Έναν «ορισμό» της αγάπης ο οποίος δεν έχει να κάνει με αφηρημένες έννοιες. Στην Α΄ επιστολή του Ευαγγελιστή Ιωάννη, λοιπόν, λέει: «Ο Θεός αγάπη εστί». Ο Θεός είναι αγάπη. Αυτός είναι ο ορισμός! Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί το ρήμα «είναι» εισάγει έναν ορισμό. Δεν λέει «ο Θεός έχει αγάπη». Αν μάς έλεγε «ο Θεός έχει αγάπη», «δείχνει αγάπη», δεν θα είχαμε τον ορισμό ακόμη.

Όταν λέει ότι ο Θεός είναι αγάπη, όμως, μας παρουσιάζει ότι αγάπη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός ξέρει να υπάρχει. Αυτός είναι ο ορισμός της. Δεν χρειαζόμαστε αφηρημένες έννοιες. Γιατί πριν αρχίσει η σκέψη, πριν αρχίσουν οι αφηρημένες έννοιες, πριν αρχίσει η φιλοσοφία, πριν αρχίσει η διανόηση, υπήρχε ο Θεός! Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο ξέρει ο Θεός να υπάρχει είναι η αγάπη. Οπότε εκεί πάνω χτίζουμε τώρα εμείς. Αυτό είναι το θεμέλιό μας.

Πολλά χωρία στην Αγία Γραφή μιλούν για την αγάπη του Θεού. Στην Παλαιά Διαθήκη, όπου ακόμα δεν είχε φανερωθεί εντελώς η αγάπη του Θεού, το ξέρετε, οι άνθρωποι δεν ήξεραν τον Θεό καλά και Τον φοβόντουσαν κάπως. Παρ' όλα αυτά υπάρχει μια φράση του Θεού που λέει σ' έναν προφήτη: «Πιο εύκολο είναι να ξεχάσει μια μάνα το παιδί της που γέννησε παρά εγώ να ξεχάσω τον άνθρωπο που έπλασα»!

Σε τέτοιο βαθμό, δηλαδή, ώστε αργότερα οι Πατέρες της Εκκλησίας μίλησαν για έρωτα του Θεού προς τον άνθρωπο. Γνωρίζετε καλά ότι ο έρωτας είναι μία δύναμη που κινεί, εμάς τους ανθρώπους ο έρωτας μας σπρώχνει, μας παρακινεί προς συνάντηση με τον άλλον ώστε να ενωθούμε με τον άλλο, να γίνουμε ένα. Είναι πολύ ισχυρή η δύναμη του έρωτα. Χρησιμοποιούν λοιπόν αυτή τη λέξη για να δείξουν με ποια δύναμη κινείται ο Θεός προς τον άνθρωπο.

Ξέρετε, αυτό δίνει πολύ μεγάλη δύναμη στη λέξη, διότι στην ελληνική γλώσσα είναι διαφορετικές οι λέξεις «αγάπη» και «έρωτας». Στα αγγλικά έχουμε την ίδια λέξη, Ιove: όταν λένε στα αγγλικά ότι ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο χρησιμοποιούν τη λέξη love που ισχύει για κάθε αγάπη. Έτσι δεν φαίνεται η δύναμη του έρωτα, ότι ο Θεός έχει έρωτα προς τον άνθρωπο, επειδή δεν υπάρχει δεύτερη λέξη. Το ίδιο και στα γαλλικά, amour. Εμείς όμως έχουμε στη γλώσσα μας αυτή την ικανότητα να μπορούμε να εκφράσουμε απ' όλα τα είδη της αγάπης ένα είδος, τον έρωτα, με διαφορετική λέξη.

Και αυτή την λέξη την παίρνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας και τη συνδέουν με το Θεό, ότι ο Θεός νιώθει έρωτα για τον άνθρωπο. Επείγεται να τον συναντήσει σε σημείο που να ενωθεί μαζί του, να γίνουν ένα, όπως ακριβώς ο έρωτας δύο ανθρώπων.

Ο άγιος είναι αυτός που αγάπησε τόσο πολύ τον Θεό και ανταποκρίθηκε στην αγάπη που του έδωσε ο Θεός, ώστε γίνονται ένα. Η ένωση αυτή είναι ερωτική ένωση, που χωρίς να καταργεί ο ένας τον άλλον (γιατί στο ζευγάρι ο μεγάλος έρωτας δεν καταργεί την προσωπικότητα του καθενός) παραμένουν δύο άνθρωποι αλλά είναι πάρα πολύ σφιχτά δεμένοι με τη δύναμη του έρωτα. Λοιπόν, έτσι και στη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο, χωρίς να καταργείται η προσωπικότητα του ανθρώπου, ενώνεται με τον Θεό και αγιάζεται.

Και στη συνέχεια, επίσης αυτό είναι πολύ γνωστό, όταν ήρθε η ώρα ο Χριστός να πει ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα αξιωθούν να ζήσουν στην αιώνια ζωή κοντά στο Θεό, είπε ότι θα είναι αυτοί που θα αγαπήσουν.

Και για να μην είναι κάτι αφηρημένο αυτό, αόριστο (τι θα πει «θα αγαπήσουν»; ο καθένας μπορεί να λέει «κι εγώ αγαπώ», μπορεί να ξεγελαστεί ο άνθρωπος, εύκολα ξεγελάμε τον εαυτό μας), ο Χριστός δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και λέει «αυτός που θα συντρέξει εκείνον που πεινάει, εκείνον που δεν έχει ρούχο να φορέσει, εκείνον που είναι στη φυλακή εγκαταλελειμμένος, εκείνον που είναι άρρωστος», θα φέρει τέτοια παραδείγματα στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, «είναι σαν να το έκανε σε μένα»!

Εδώ έχουμε πραγματικά μία πολύ υψηλή μορφή αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο αφού ο Χριστός ταυτίζει τον Εαυτό Του με τους άλλους ανθρώπους, αυτούς που έχουν ανάγκη, και λέει «το κάνατε σ' αυτόν που έχει ανάγκη; είναι σαν να το κάνατε σ' εμένα». Τέτοια αγάπη έχει για τον άνθρωπο.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι, αν δούμε θεολογικά το θέμα, η αγάπη είναι η αρχή του κόσμου. Δηλαδή ο κόσμος δημιουργήθηκε από αγάπη και συνεπώς, όπως είναι στην αρχή του κόσμου η αγάπη, είναι και στο τέλος. Δηλαδή η αγάπη δίνει το στόχο της ζωής, το γιατί υπάρχουμε.

π. Βασίλειος Θερμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου