Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Μονή Καστρίτσας, κέντρο λατρείας και πνευματικής αναψυχής



Με αφορμή το πανηγύρι της...

Αύριο, εορτή της Σύλληψης Τιμίου και Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, γιορτάζει το Μοναστήρι της Καστρίτσας.
Ανήμερα της γιορτής και ώρα 7.30 πρωινή, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 6.30 το απόγευμα εσπερινός με παράκληση του Αγίου.
Σήμερα και ώρα 6.30 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και αρτοκλασία και στις 10 το βράδυ αγρυπνία.

Ιστορική πορεία
Πριν από 43 χρόνια, στις 23 Αυγούστου 1972, στο Μοναστήρι της Καστρίτσας, εγκαταστάθηκαν, ύστερα από έγκριση του τότε επισκόπου Δωδώνης Χρυσοστόμου, οι μοναχές Φιλοθέη και Ευνίκη, προερχόμενες από το Μοναστήρι του Βυτουμά της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.
Προηγουμένως οι μοναχές, είχαν φιλοξενηθεί, για λίγο χρονικό διάστημα, στο Μοναστήρι της Παλιουρής.
Το Μοναστήρι Καστρίτσας άρχισε από τότε να ανανεώνεται. Κέντρο λατρείας και αναψυχής πνευματικής. Κάθε μέρα, και πιο πολλοί πιστοί το επισκέπτονταν.
Ύστερα από 10 χρόνια, το 1982 (1η Ιουλίου), παρουσία πολλών προσκυνητών, η Φιλοθέη, η αρχαιότερη στη μοναχική ζωή, έλαβε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, το μεγάλο της μοναστικής πολιτείας σχήμα.
Στα χρόνια που πέρασαν, οι μοναχές έζησαν άπειρες δωρεές πνευματικές και υλικές. Το Μοναστήρι της Καστρίτσας έγινε αγνώριστο.

Πρότυπο γυναικείου μοναχισμού
Από το 1986 η Αδελφότητα αυξήθηκε και λειτουργεί ως πρότυπο γυναικείου μοναχισμού με έξι μοναχές. Αγωνίζεται να ζει με πνευματική ζωή που είναι συνέχεια της Ορθόδοξης παράδοσης του Ανατολικού Μοναχισμού, χωρίς εντυπωσιακές ακρότητες και πάντοτε προσγειωμένη στις ανάγκες της ταραγμένης εποχής μας.
Στο Μοναστήρι λειτουργεί εργαστήριο Υφαντικής, Χρυσοκεντητικής και ραπτικής (αμφίων, κουρτινών κλπ). Η Αδελφότητα, παράλληλα με τα καθημερινά της διακινήματα, υφαίνει και ράβει χρυσοποίκιλτα ιερά άμφια όλων των βαθμίδων, κατά το πρότυπο των βυζαντινών τοιχογραφιών, λεπτεπίλεπτες κεντητές κουρτίνες και καλύμματα Αγίας Τραπέζης.
Μοναχές και μοναχοί από μοναστήρια απ’ όλη τη χώρα επισκέπτονται την Αδελφότητα Καστρίτσας. Οι παραγγελίες πολλές…
Για τις ανάγκες του Μοναστηριού, και των προσκυνητών, η αδελφότητα ασχολείται με την κηροπλαστική από αγνό κερί.

Ο καινούργιος Ναός
Ο νεοϊδρυθείς Ναός, βασιλικού ρυθμού άνευ τρούλου, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Θεμελιώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1977.
Οι προσφορές -μικρές και μεγάλες- των προσκυνητών και ιδιαίτερα οι έντονες και συνεχείς ενέργειες της Ηγουμένης Φιλοθέης, συνέλαβαν τα μέγιστα στην αποπεράτωση του έργου. Η προσωπική εργασία της Αδελφότητας υπήρξε σημαντική.
Ο νέος Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο στις 17 Οκτωβρίου 1999. Λειτουργεί κάθε Κυριακή και τις μεγάλες γιορτές και εξυπηρετεί το πλήθος των προσκυνητών.

Πηγή: Εφημ. Πρωινός Λόγος



Για την Ιερά Μονή Καστρίτσας, μπορείτε επιπλέον να διαβάσετε, κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

«Ο Ηγούμενος της Καστρίτσας»:

«Το πανηγύρι της Καστρίτσας»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου