Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ιωαννίνων Μάξιμος: «Για μας η Ανάσταση είναι το κέντρο της ζωής μας...»



Με αφορμή την αναστάσιμη Ακολουθία του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στη σημασία των ιερών Ακολουθιών του νυχθημέρου στη λειτουργική ζωή της εκκλησίας, στο εσπερινό κήρυγμα του, χθες στον Άγιο Νικόλαο («εις Κοπάνους»).
Μίλησε με έμφαση για την Ανάσταση ως κέντρο της πνευματικής ζωής, ως διαρκή απαντοχή και αναμονή και προσδοκία μας, αλλά και ως κέντρο της καθημερινής, της εβδομαδιαίας και της ετήσιας λειτουργικής ζωής.
Έκανε ακόμη λόγο για την «τυπολογία του φωτός» σε όλες τις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας (Χριστούγεννα - Πάσχα - Πεντηκοστή), καταλήγοντας στη μεγάλη αναστάσιμη εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Με αφετηρία τη Γένεση και τη δημιουργία του φωτός μέσα στην ανυπαρξία –είπεν ο Θεός γεννηθήτω φως και εγένετο–, ο Σεβασμιώτατος έδωσε και τη θεολογική ερμηνεία:
«Μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας του Θεού, στο οποίο έπεσε ο άνθρωπος μετά από την πτώση, έρχεται ο Χριστός -όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου- σαν το φως το αληθινό και το ανέσπερο, αυτός ο Υιός και λόγος του Θεού για να διαλύσει τα σκοτάδια της αγνωσίας, για να μπολιάσει τη θεότητα με την ανθρωπότητα στο πρόσωπό Του και να μεταδώσει το φως στην ανθρώπινη φύση και σ' ολόκληρο τον κόσμο...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου