Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων



(Με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 ετών από την έκδοσή του και το αυριανό πανηγυρικό συλλείτουργο των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Βελιγράδι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου)

Διάταγμα των Μεδιολάνων (αλλιώς και διάταγμα του Μιλάνου, καθώς τα Μεδιόλανα είναι το -από τα λατινικά εξελληνισμένο- όνομα του σημερινού Μιλάνου της Ιταλίας) ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. 
Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους Θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς. 
Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε, οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο, όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας (324). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί να μην κρύβονται και κατά συνέπεια να μην χρησιμοποιούν τις κατακόμβες ως μέρος για να κρύβονται και να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου