ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ("ΕΙΣ ΚΟΠΑΝΟΥΣ")
ΤΟ BLOG ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ («ΕΙΣ ΚΟΠΆΝΟΥΣ») ΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

«Ο Ηγούμενος της Καστρίτσας»


Το Μοναστήρι της Καστρίτσας

«Ο Ηγούμενος της Καστρίτσας» του Γεωργίου Δ. Χατζή - Πελλερέν είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς «Μνημοσύνη», που εκδόθηκε το 2003 από την Ιερά Μονή Ελεούσης της Νήσου Ιωαννίνων.

Στο προλογικό του σημείωμα ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ελεούσης, γράφει αντί προλόγου: «Γενναίοι είναι και παραμένουν όσοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι και κατατρεγμένοι, εμμένουν σε προγονικές εστίες, τόπους αδούλωτους, στην Τράπεζα της από κοινού θεωρήσεως των μεγαλείων, ορωμένων και μη, θυσία στην τιμή για την αναλλοίωτη πεμπτουσία των ιερών του μέλλοντος Γένους…
Οι αυτόχριστοι “μεσσίες” παρ’ ό,τι προσ-εκλήθησαν να διακονήσουν ως άρχοντες, κατέδειξαν την έκπτωση της ανδρείας των και αμνήμονες των αγαθών και της ευεργεσίας μετέρχονται μέσα και τρόπους γέμοντας δολιότητος προς αφανισμόν των Γενναίων...».
Και καταλήγει ο π. Φιλόθεος:
«Αφιερώνεται το παρόν... ως χρεωστική μετάνοια άμα δε και διηνεκές αίτημα συγχωρήσεως... στον Πρώτο Ηγούμενο και τους περί και εν Αυτώ ενοίκους του Σεπτού Οίκου των του Χριστού πενήτων, της οδού Σαντρατζάμ Αλή πασά, αριθμός 35, με τις από καρδίας ευγνώμονες διαβεβαιώσεις...».

Ο Γ. Χατζής - Πελερρέν

«Ο Ηγούμενος της Καστρίτσας» είναι ιστορικό διήγημα και αναφέρεται στον καιρό της Σερβοκρατίας στα Ιωάννινα και την Ήπειρο. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Ήπειρος», στο φύλλο της 1ης Ιανουαρίου του 1927, την οποία διηύθυνε ο Γεώργιος Χατζής – Πελλερέν. Όπως σημειώνει ο επιμελητής της σειράς Κ. Π. Βλάχος «ο Πελλερέν δεν συμβαδίζει με τα πρωτότυπα, αλλ’ αυτοσχεδιάζει, αναχρονίζει και, γενικώς, μεταπλάθει, κατά τη δημιουργική του φαντασία, τα ιστορικά γεγονότα».

Μετάλλιο της Ι.Μ.Ελεούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου