Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Στο Σινά...

Στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2010 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της Βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την έγκριση που έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στα σχέδια της ανακαίνισης. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος «The American Associates of the Saint Catherine Foundation» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος στο Λονδίνο Δημήτρης Ντόντος παρουσίασε το γιγάντιο έργο της συντήρησης των περίπου 4.000 χειρογράφων μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄(527 - 565 μ. Χ.) στους πρόποδες του όρους Σινά, μεταξύ του κόλπου του Σουέζ και του Κόλπου της Άκαμπα, είναι γνωστό πως διαθέτει την πλουσιότερη χριστιανική βιβλιοθήκη. Αληθινό θησαυροφυλάκιο με 3.500 σπουδαίους χειρόγραφους κώδικες, πολλά βιβλία και αρχέτυπα. Ανυπολόγιστης αξίας όλα που αποτελούν τη δεύτερη αξιολογότερη συλλογή του είδους στον κόσμο ύστερα από εκείνη του Βατικανού.
Η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ μίλησε για την ιερότητα, πνευματικότητα και μεγαλοπρέπεια, τα χαρακτηριστικά του θεοβάδιστου Όρους, που πρώτο ονομάστηκε το Άγιον Όρος του Σινά. Ο Δημήτρης Ντόντος αναφέρθηκε στο έργο του Saint Catherine Foundation και εξήγησε όλες τις δράσεις. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, το γιγάντιο έργο της συντήρησης των χειρογράφων της μονής συνεχίζεται με τη βοήθεια του Ligatus Research Unit, Camberwell College of Art, University of the Arts London. Ολοκληρώνεται επίσης η αξιολόγηση των προσφορών για την αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση της ιστορικής βιβλιοθήκης, τη δημιουργία σύγχρονου αναγνωστηρίου, των εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης των 4.000 χειρογράφων. Η αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή 2.000 ανοξείδωτων θηκών για τα πιο ευπαθή και σημαντικά χειρόγραφα είναι ένα ακόμη βήμα που έγινε. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4 εκατ. δολάρια. Το ίδρυμα που φρόντισε και γι' αυτό, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας όλης της Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου