Ξέρετε που βρίσκεται η γραπτή νεότερη ιστορία των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής; Στο αρχείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Εκεί που θα «μπουν» επίσημα ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε με τη Μητρόπολη. «Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπέγραψε συμφωνία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας σε ερευνητικούς και επιστημονικούς τομείς, που σχετίζεται με τη μελέτη των αρχείων της Μητρόπολης Ιωαννίνων (αρχείο Ιεράς Μητρόπολης, αρχείο Δημογεροντίας και αρχείο Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων), στα οποία διασώζεται σπάνιο υλικό που αφορά την πολιτιστική ταυτότητα της πόλεως των Ιωαννίνων και της Ηπείρου κατά τον 19ο και 20ο αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του αρχείου θα ερευνηθεί συστηματικά από πανεπιστημιακά τμήματα, καθηγητές και υποψήφιους διδάκτορες, ώστε σε ένα κοντινό μέλλον να υπάρξουν διδακτορικές διατριβές για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, βασισμένες σε πρωτότυπο υλικό από τα αρχεία της Μητρόπολης.Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι δύο συμβαλλόμενοι φορείς θέλουν να προσχωρήσουν στην ψηφιοποίηση και διαδικτυακή προβολή των περιεχομένων του ιστορικού αρχείου της Μητρόπολης «με την έκδοση πρωτότυπων μελετών που θα προκύψουν από τη μελέτη του πρωτογενούς υλικού, καθώς και με αναστατικές εκδόσεις σημαντικών εγγράφων».
Το αρχείο της Μητρόπολης είναι σημαντικότατο, καθώς δεν υπάρχει πλουσιότερο υλικό για την ιστορία της πόλης πουθενά αλλού, τόσο για την περίοδο πριν την απελευθέρωση, αλλά και (κυρίως) για μετά από αυτήν. Ειδικά για την περίοδο του μεσοπολέμου και του Εμφυλίου, το αρχείο που κρατάει η Μητρόπολη Ιωαννίνων αποτελείται (και) από επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους (αστυνομία, στρατός) τα οποία κατά την έκδοσή τους κυκλοφορούσαν διαβαθμισμένα ως απόρρητα. Μερικές από τις εντυπωσιακότερες τοπικές ιστορίες, πολιτικές και κοινωνικές, βρίσκονται εκεί, μακριά από τη δημοσιότητα, ενώ ακόμη περισσότερες παραμένουν γνωστές σε πολύ λίγους ανθρώπους, από προφορικές μαρτυρίες.
Αναμένεται… δημοσιοποίηση
Βέβαια, η Μητρόπολη είχε ήδη μπει σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης προ ετών, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Με αυτό το πρόγραμμα, στο διαδίκτυο πέρασε ένα πολύ μικρό κομμάτι του αρχείου της Μητρόπολης, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μονές τις, καθώς και ελάχιστα κομμάτια από τις διαθήκες των ευεργετών, οπότε η… αναμονή για τη δημοσιοποίηση του ψηφιοποιημένου αρχείου και πέρα από το ακαδημαϊκό επίπεδο, των αρχείων που έχουν ψηφιοποιηθεί ήδη, είναι δεδομένη. Το προβλέπει άλλωστε και το πρόγραμμα της ΚτΠ. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κυρίως τις σχολές της Φιλοσοφικής και των Επιστημών Αγωγής, συνίσταται στην περαιτέρω έρευνα των αρχείων, ανάλογα με τη χρονική περίοδο ή το τεχνικό κομμάτι που καλύπτουν οι αναμειγνυόμενοι. Για παράδειγμα, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυθχολογίας, λειτουργεί ήδη τμήμα ψηφιοποίησης στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας. Οι επαφές μεταξύ Μητρόπολης και πανεπιστημίου που κατέληξαν στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας, κρατάνε μια τριετία περίπου.
(Από τη γιαννιώτικη εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου