Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μέσα από ένα κείμενο του Μάνου Χαραλαμπάκη στην εφημερίδα Τα Νέα...
Έναν ιεράρχη που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του μητροπολιτικού θρόνου Ιωαννίνων και θα φανεί αντάξιος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο μακαριστός μητροπολίτης Θεόκλητος αναζητούσε η Εκκλησία το τελευταίο διάστημα. Ο μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εκτιμάται ότι διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι πρόκειται για έναν κληρικό εργατικό και συγκροτημένο, με ικανότητες στη διοίκηση και πείρα στη συνεργασία της Εκκλησίας με άλλους φορείς. Στοιχεία απαραίτητα για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο δύσκολο έργο που τον περιμένει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μία από τις σημαντικότερες της Εκκλησίας.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι πρόκειται για έναν κληρικό εργατικό και συγκροτημένο, με ικανότητες στη διοίκηση και πείρα στη συνεργασία της Εκκλησίας με άλλους φορείς. Στοιχεία απαραίτητα για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο δύσκολο έργο που τον περιμένει στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μία από τις σημαντικότερες της Εκκλησίας.
Ο 46χρονος ιεράρχης -παιδί ελλήνων μεταναστών που γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας με καταγωγή από τη Χαλκιδική- δεν αποτέλεσε τυχαία μία από τις βασικές επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη θέση της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος τον είχε πρωτογνωρίσει στη Γερμανία και είχε εκτιμήσει τα προσόντα του και το έργο του εκεί. Έτσι, το 2008 τον κάλεσε να έρθει στην Ελλάδα και να προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή.
Αρχικά οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στον τότε αρχιμανδρίτη Μάξιμο ήταν αυτές του υπευθύνου κοιμητηρίων της Αρχιεπισκοπής και του μέλους του ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Η εργατικότητα, η σοβαρότητα που επέδειξε και η αποτελεσματικότητά του σε όσα αναλάμβανε -είχε μπολιαστεί άλλωστε με τη γερμανική νοοτροπία- έκαναν τον Αρχιεπίσκοπο να τον εμπιστευθεί και να του δώσει τη νευραλγική για θέματα διοίκησης θέση του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ. Η παραμονή του σε αυτήν τη θέση για περίπου τρία χρόνια δεν άλλαξε καθόλου τον χαρακτήρα του αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές. Παρέμεινε όπως ήταν πριν: προσηνής και συγκρατημένος. Μάλιστα ποτέ δεν σχεδίαζε και δεν ετοίμαζε την ανάρρησή του σε μητροπολιτικό θρόνο. Ήταν πάντα προσηλωμένος στο έργο που είχε αναλάβει. Εργαζόταν επί ώρες στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή. Ήταν δε από τους ανθρώπους που έτρεχαν το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής για τη στήριξη των αστέγων, απόρων και αδύναμων οικονομικά, όπως τις δράσεις για τους μαθητές που υποσιτίζονται. Οι πόρτες του γραφείου του ήταν ανοιχτές και ήταν πάντοτε έτοιμος να ακούσει τη γνώμη, τις προτάσεις και τα αιτήματα των κληρικών της Αρχιεπισκοπής.
Γνωρίζοντας μάλιστα τις κοινωνικές δομές στη Γερμανία ο Μάξιμος Παπαγιάννης είχε βοηθήσει ώστε αρκετές από αυτές να μελετηθούν προκειμένου να τις ακολουθήσει η Αρχιεπισκοπή. Για τον σκοπό αυτό είχε ταξιδέψει μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2010 και είχε επισκεφθεί πρότυπα ιδρύματα -που ανήκουν στην Ευαγγελική Εκκλησία- φιλοξενίας υπερηλίκων, ατόμων και παιδιών με αναπηρία, κέντρων φροντίδας καρκινοπαθών, νέων με παραβατική συμπεριφορά.
Επίσης, όσο καιρό ήταν στην Αρχιεπισκοπή, λειτούργησε αποτελεσματικά -μιας και γνώριζε τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα- ως δίαυλος επικοινωνίας των Γερμανών με την Εκκλησία της Ελλάδας.
Θεωρείται δε καταρτισμένος και σε θεολογικά θέματα. Σπούδασε Θεολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στην Εκκλησιαστική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Μarc Bloch του Στρασβούργου. Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Εberhard Karls στο Tübingen της Γερμανίας και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Το 2009 ο Μάξιμος Παπαγιάννης ανέλαβε ακόμη ένα σημαντικό πόστο της Αρχιεπισκοπής. Εχοντας εμπειρία σε θέματα μεταναστών -μιας και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία- ανέλαβε εφημέριος στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Δηλαδή σε μία μεγάλη ενορία και σε μία από τις πιο δύσκολες συνοικίες της Αθήνας με εντονότατο το μεταναστευτικό στοιχείο. Ήταν δε η περίοδος κατά την οποία η Χρυσή Αυγή έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή εις βάρος των μεταναστών. Η τοποθέτησή του ήταν ακόμη μία απόδειξη της εμπιστοσύνης που έδειχνε ο Αρχιεπίσκοπος στο πρόσωπό του, αλλά εμπεριείχε και τον συμβολισμό και την ουσία.
Ο Μάξιμος Παπαγιάννης γνώριζε όμως καλά τα θέματα της συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ ντόπιων και μεταναστών. Όχι μόνο διότι ήταν μετανάστης ο ίδιος στη Γερμανία. Είχε ασχοληθεί σε βάθος με τέτοια κοινωνικά θέματα. Το διάστημα που υπηρέτησε ως κληρικός σε ναό της Στουτγάρδης είχε συμμετάσχει σε ειδικά προγράμματα για μετανάστες και συνεργάστηκε με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ. Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια ορμητήριο της Χρυσής Αυγής. Στα πέντε χρόνια που ήταν στην περιοχή ο Μάξιμος Παπαγιάννης ως προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονα εκτιμάται ότι κράτησε τις ισορροπίες ανάμεσα στους γηγενείς και τους μετανάστες ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις. Όποτε χρειαζόταν να μιλήσει με έλληνες κατοίκους που δεν έβλεπαν με συμπάθεια τους μετανάστες είχε τον τρόπο να τους κατευνάζει για να αποφεύγονται ακραίες καταστάσεις. Προσπαθούσε να τους δείξει ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στήριζε και τους Ελληνες και τους μετανάστες.
Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα προσπαθούσε να είναι παρών στα προβλήματα της κοινωνίας. «Είναι παραδοσιακός παπάς αλλά και σύγχρονος ταυτόχρονα. Μιλάει τη γλώσσα των νέων» αναφέρει άνθρωπος που τον έχει γνωρίσει. Ηταν ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην κοινότητα των ελλήνων ομογενών στη Γερμανία. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί σύντομα και στα Γιάννινα από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί εκεί και θα αρχίσει να διοικεί.
Αμέσως μετά την εκλογή του την Τετάρτη πολλοί Ελληνες από τη Στουτγάρδη και άλλες γερμανικές πόλεις έσπευσαν να τον συγχαρούν στέλνοντάς του μηνύματα στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο facebook. Ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους. «Αξιος, χαιρετίσματα από Μπιτινγκχάιμ - Μπίσινγκεν. Μακάρι να είχαμε πολλούς ιεράρχες σαν κι εσένα. Ευχές από καρδιάς» του έγραψε ένας Ελληνας στο facebook. Ένας άλλος από τη Στουτγάρδη τού ευχόταν καλή δύναμη. Ο «τοίχος» του είχε γεμίσει ευχές και το 2011 όταν είχε γίνει πρωτοσύγκελλος. Δεκάδες φίλοι του και πολλοί νέοι από τη Γερμανία τού έλεγαν και «εις ανώτερα». Ευχή που πραγματοποιήθηκε.